Vegetarisk nachotallrik

 

En klassiker i vegetarisk tappning! Gör gärna mer ostgratinerade nachos än receptet och ät som snacks, det är farligt gott!

 

 

4 port

1 sats stekta svarta bönor (se recpet från april 2011 under ”Majstortillas med stekta bönor och guacamole”)

130 g nachos

100 g riven ost, t.ex. cheddar

2 dl gräddfil

1/2 burk tacosås

2 tomater, finhackade

2 paprikor, finhackade (gärna i olika färg)

1 rödlök, finhackad

200 g majs

 

Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut nachochipsen på en plåt och sprid ut den rivna osten över. Gratinera i ugnen tills osten smält och börjat bubbla. Det går ganska snabbt, ca 5 min. Tillaga de stekta svarta bönorna enligt recept tidigare i bloggen. Blanda de hackade grönsakerna och majsen. Servera de ostgratinerade nachosen med grönsaker, de stekta svarta bönorna, en klick gräddfil och en klick tacosås.


Krämig curry med tofu och mango

 

Det här är en festlig och lättlagad rätt som är väldigt krämig och har goda smaker av curry och mango.

 

 

 

5-6 port

1 gul lök, hackad

500 g tofu, tärnad

5 dl créme fraiche

1 mogen mango, skalad och tärnad

1 msk curry

1 tsk malen ingefära

1 krm cayennepeppar

1,5 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

Olja till stekning

 

Hetta upp olja i en gryta. Stek löken i ett par minuter. Tillsätt resterande ingredienser och låt puttra några minuter. Servera med spaghetti.


Bönmos med pistage- och rosmarinhack

 

Varför inte använda bönmos istället för potatismos!? Till vegetarisk mat passar det ju perfekt eftersom man då inte behöver se till att det finns fullvärdigt protein i tillbehören, utan det passar t.ex. väldigt bra ihop med morotsbiffar (se receptet ”morotsbiffar med solrosfrön”, tidigare i bloggen från juni 2011) enligt bilden nedan. Här är en variant med vita bönor och cream cheese som blir väldigt krämigt och gott!

 

 

 

4 port

2 pkt vita bönor (460 g avrunnen vikt)

200 g cream cheese

0,5 tsk örtsalt

1 krm svartpeppar

1 krm vitpeppar

100 g pistagenötter, grovt hackade

3-4 kvistar rosmarin, repade

Olja till stekning

 

Mixa bönor, cream cheese, salt och peppar i en matberedare. Hetta upp olja i en stekpanna och stek pistagenötterna och rosmarinen i några minuter tills nötterna fått lite färg. Servera moset toppat med pistage- och rosmarinhacket.


Potatisplättar med fetaost och timjan

 

Enkelt och gott! Receptet är inspirerat från ett recept i tidningen Allers, nr 46 från 2009.

 

 

 

4 port

500 g potatis, grovriven

1 gul lök, grovriven

2 ägg

150 g fetaost, grovt smulad

1 msk timjan

2 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

1 krm vitpeppar

Olja till stekning

 

Blanda alla ingredienser. Hetta upp olja i en stekpanna och forma plättar av smeten och stek dem några min på varje sida tills de fått fin färg. Servera gärna med en vitkålssallad med mandarinklyftor.


Vegetarisk spaghetti bolognese med oliver

 

Här kommer en vegetarisk variant av spaghetti bolognese med smaker av oregano, tomater, oliver och en god olivolja. Det här är gott!

 

 

 

5-6 port

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, pressade

2 pkt kokta kikärter (460 g avrunnen vikt)

1 pkt kokta kidneybönor (230 g avrunnen vikt)

130 g gröna oliver (avrunnen vikt)

500 g krossade tomater

1 msk oregano

1 tsk örtsalt

1 tsk svartpeppar

1 krm cayennepeppar

Olja till stekning

En god olivolja

 

Hetta upp olja i en gryta. Stek löken i ett par minuter. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare en halvminut. Tillsätt krossade tomater och alla kryddor. Låt puttra ca 5-10 min. Rör ner bönor och oliver. Servera med spagghetti och rngla gärna en god olivolja över hela rätten!


Kikärtscurry med kokosmjölk och lime

 

En väldigt god curry med smaker av kokosmjölk, grön chili och lime.

 

 

4 port

1 gul lök, finhackad

3 pkt kokta kikärtor, 690 g avrunnen vikt

400 g kokosmjölk

2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk riven färsk ingefära

2 gröna chili, finhackade

1 msk koriander

1 tsk gurkmeja

0,5 tsk chilipeppar

1 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

1 msk pressad limejuice

Olja till stekning

 

Hetta upp olja i en gryta. Stek löken i ett par minuter. Tillsätt vitlöken, ingefäran och chilin och låt steka ytterligare 1 min. Tillsätt kikärter, kokosmjölk, limejuice och kryddor och låt puttra ca 5-10 min. Servera med ris.


Kantarellomelett med vitlöksfärskost

 

Det är mycket godis i den här rätten: kantareller, vitlöksfärskost och äpple. En riktigt bra kombo också!

 

 

 

3-4 port

500 g kantareller

6 ägg

3 dl mjölk

1 tsk örtsalt

1 krm svartpeppar

1 krm vitpeppar

1 krm riven muskot

200 g cream cheese

1 vitlöksklyfta, pressad

25 g smör

 

Vispa ihop ägg, mjölk, salt, peppar och muskot. Blanda cream cheese med vitlök (alternativt köp en färdig vitlöksfärskost). Hetta upp en stekpanna och lägg i kantarellerna i den torra pannan. Låt vattnet puttra bort. Tillsätt sedan smör och låt steka i några minuter. Tillsätt äggsmeten och låt steka på medellåg värme tills den stelnat men fortfarande är lite krämig. Peta med en stekspade ner till botten ibland i omeletten så den råa smeten från ovansidan rinner ner till botten och blir tillagad. Klicka ut färskosten över omeletten och låt den smälta något. Servera gärna tillsammans med en äppel- och ruccolasallad!


Kikärtscurry med halloumi

 

En kryddig tomatsås med kikärter är ju gott, och med halloumi blir det ännu godare! Receptet är inspirerat av ett recept från tidningen Buffé, nr 8, 2014.

 

 

 

4 port

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, pressade

2 pkt kokta kikärtor (460 g avrunnen vikt)

500 g passerade tomater

65 g färsk spenat

400 g halloumi, tärnad

2 tsk spiskummin

2 tsk garam masala

1 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

Olja till stekning

 

Hetta upp olja i en gryta. Stek halloumin tills den fått fin färg. Lägg halloumin åt sidan. Stek löken ett par minuter. Tillsätt vitlöken och stek en halvminut till. Tillsätt därefter resterande ingredienser och låt puttra några minuter. Servera med ris.

 


Tofu- och vitkålswok

 

Det här är en väldigt välsmakande och nyttig wok med fräscha smaker av ingefära och citron och som har gott om mättande fullvärdiga proteiner. Receptet är inspirerat från ett recept från Fredrik Paulúns sida www.isodieten.se.

 

 
6 port

1 kg fast tofu, tärnad

1 st purjolök, skivad

4 st morötter, fint skivade

1 vitkålshuvud, hackat i mindre bitar

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 röda chili, finhackade

2 msk finhackad färsk ingefära

1 pkt kokta svarta bönor (230 g avrunnen vikt)

180 g färska mungböngroddar

0,5 dl sesamfrön

1 msk sesamfröolja

1 dl soja

0,5 dl pressad citronsaft

Olja till stekning

 

Hetta upp olja i en wok. Stek sesamfröna i ett par minuter. Tillsätt purjolök och morötter och woka i ca 4-5 min. Tillsätt därefter vitkål, vitlök, chili och ingefära och woka i ett par minuter till. Rör i böngroddar, svarta bönor sesamfröolja, soja och citronsaft och blanda tills allt blivit varmt. Servera som den är!


Youghurtcurry med blomkål och bönor

 

Det här är en väldigt god och kryddig curry som får en syrlig smak av youghurten och tydlig smak av rostade kumminfrön som är så gott!

 

 

 

 

6 port

1 blomkålshuvud

1 gul lök

250 g champinjoner

2 pkt kokta vita små bönor (460 g avrunnen vikt)

1 pkt kokta borlottibönor (230 g avrunnen vikt)

2 vitlöksklyftor, pressade

2 msk riven ingefära

5 dl youghurt

2 dl grädde

2 tsk örtsalt

1 tsk malen kardemumma

1 msk hel kummin

1 msk gurkmeja

1 krm cayennepeppar

Olja till stekning

 

Hacka löken, skiva champinjonerna och dela blomkålen i mindre buketter. Hetta upp olja i en gryta. Tillsätt kumminfröna och rosta i ett par minuter. Tillsätt därefter lök, champinjoner och blomkål och stek i 4-5 min. Låt vitlöken och ingefäran steka med den sista minuten. Häll på youghurt och grädde och blanda ner resterande kryddor. Låt puttra i ca 5 min. Rör till sist ner bönorna. Servera gärna tillsammans med råris!


Medelhavsinspirerad risotto

 

Risotto är ju så gott! Blandar man i grillade och marinerade grönsaker blir det ännu godare.

 

 

 

4 port

4 dl avorioris

2 paprikor

1 zucchini

290 g marinerade kronärtskockor (avrunnen vikt)

1 gul lök

2 dl vitt vin

Ca 8 dl vatten

75 g parmesan, grovriven

2 tsk örtsalt

1 tsk grovmalen svartpeppar

Olja till stekning och grillning

 

Sätt ugnen på 225 grader. Dela paprikan och zucchinin i mindre bitar. Ringla lite olja över och grilla i ugnen i ca 15-20 min eller tills de fått lite färg. Finhacka löken. Hetta upp olja i en stor kastrull och stek löken i ett par minuter. Tillsätt sedan riset och vinet. Koka upp och låt vinet koka in (det går även bra att ersätta vinet med bara vatten). Tillsätt därefter lite vatten i tagen så att riset precis täcks av vatten och låt koka enligt koktiden på risförpackningen. Rör om då och då. Se till att inte tillsätta mer vatten än att det precis hinner koka in i riset när koktiden är slut. Ta av kastrullen från plattan och rör ner parmesan tills den har smält. Rör sedan ner salt, peppar, de grillade grönsakerna och kronärtskockorna. Servera gärna risotton tillsammans med en bönsallad!


Quinoa med svarta bönor och kummin

 

Det här är en väldigt enkel och välsmakande rätt som är lätt att laga och mättar bra. (Receptet är inspirerat av receptet "Quinoa with Black Beans and Cumin" från www.allrecipes.co.uk.)

 

 

4 port

2 dl quinoa

2 pkt kokta svarta bönor (460 g avrunnen vikt)

200 g kokt majs

1 gul lök, hackad

2 vitlökslyftor, pressade

1,5 tsk spiskummin

1 krm cayennepeppar

1 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

Olja till stekning

 

Hetta upp olja i en gryta och stek löken ett par minuter. Låt vitlöken steka med sista halvminuten. Tillsätt quinoan och vatten enligt anvisning på quinoaförpackningen. Tillsätt även kryddor och låt koka enligt anvisningen på quinoaförpackningen. Rör ner de kokta bönorna och majsen. Servera gärna tillsammans med wokad broccoli!


Linsburgare med fetaost och soltorkade tomater och coleslaw

 

De här burgarna har en härlig medelhavsinspirerande smak. De passar att använda i många sammanhang. Här kommer ett förslag med coleslaw som är så gott!

 

 

 

4 port

1 sats linsburgare (se recept nedan)

1 sats coleslaw (se recept nedan)

1 sats vitlöksyoughurt (se recept nedan)

8 hamburgerbröd (eller valfritt bröd, gärna ett grovt)

8 isbergssalladsblad

1/2 rödlök, skivad

1 tomat, skivad

 

Tillaga linsburgare, coleslaw och vitlöksyoughurt enligt recept nedan. Servera linsburgarna i hamburgerbröd, med isbergssallad, vitlöksyoughurt, skivad tomat och rödlök.

 

Linsburgare

2 dl röda linser

2 morötter, grovrivna

1 gul lök, finhackad

1 dl solrosfrön

2 dl havregryn

150 g fetaost, grovt smulad

1 dl strimlade soltorkade tomater

1 tsk örtsalt

1 tsk chilipeppar

2 tsk oregano

Olja till stekning

 

Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. Blanda sedan alla ingredienser till burgarna. Forma burgare som är lika stora som de hamburgerbröd du valt och stek i olja till de fått en stekyta på båda sidor (ca 3-4 min per sida). Ger ca 8 burgare.

 

Coleslaw

400 g vitkål, skivad

2 morötter, skurna i tunna stavar

1/2 rödlök, hackad

2,5 dl créme fraiche

1 msk tomatpuré

1 tsk dijonsenap

0,5 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

 

Blanda alla ingredienser.

 

Vitlöksyoughurt

2 dl youghurt

1 vitlöksklyfta, pressad

 

Blanda!


Currybönor-, banan-, jordnöts- och kokoswraps

 

Curry, banan, jordnötter och kokos. En svårslagen kombo!

  

 

 

4 port

3 pkt kokta svarta bönor (690 g avrunnen vikt)

0,5 dl tomatpuré

2,5 dl créme fraiche

1 tsk örtsalt

1 tsk chilipeppar

1 tsk paprikapulver

1 tsk curry

0,5 tsk svartpeppar

4 bananer, skivade

8 blad romansallad

8 tortillabröd

Jordnötter (efter behag)

Riven kokos (efter behag)

 

Blanda bönor, tomatpuré, créme fraiche och kryddorna i en gryta. Värm och låt puttra någon minut. Gör wraps genom att lägga en salladsblad på ett tortillabröd och toppa med bönröra, skivad banan, jordnötter och kokos. Rulla ihop wrapen och ät och njut!


RSS 2.0