Sallad med ugnsgrillade jordärtskockor och svamp

 

Ugnsgrillade grönsaker med timjan och vitlök ihop med en god ost, krispig ruccola och knapriga pumpafrön. Det är magiskt! (Receptet är inspirerat från ett recept i tidningen Buffé från 2013.)

 

 
 

4 port

500 g jordärtskockor

250 g champinjoner

2 rödlökar

2 vitlöksklyftor, pressade

1 kruka timjan

200 g lagrad ost, t.ex. prästost

75 g ruccola

1 dl rostade pumpafrön

1 tsk örtsalt

0,75 tsk svartpeppar

Olivolja till ugnsgrillning

Balsamvinäger till servering

 

 

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar (det går bra att behålla skalet). Skiva svampen, klyfta rödlöken och repa timjanbusken. Blanda champinjoner, rödlök, jordärtskockor, vitlök, salt, peppar och olivolja i en ugnssäker form. Grilla i ugnen ca 30 min. Skär osten i cm-stora kuber. Blanda ost och ruccola med de grillade grönsakerna. Strö pumpafrön och ringla balsamvinäger över vid servering!


Kikärtsgryta med kokosmjölk, potatis och blomkål

 

Det här är en väldigt god och krämig gryta med indiska smaker. Kryddigheten mildras och går väldigt bra ihop sig med en syrlig klick youghurt.

 

 

4-5 port

1 gul lök

500 g potatis

1 litet blomkålshuvud

460 g kokta kikärter (avrunnen vikt)

2 vitlöksklyftor, pressade

8 dl kokosmjölk

1 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

2 tsk koriander

2 tsk gurkmeja

1,5 tsk chilipulver

Olja till stekning

Youghurt till servering

 

Hacka löken och tärna potatisen i cm-stora kuber. Dela blomkålen i mindre buketter. Hetta upp olja i en gryta och stek lök, potatis och blomkål i ett par min. Låt vitlöken steka med sista halvminuten. Häll på kokosmjölk och tillsätt alla kryddor. Låt koka ca 15 min eller tills potatisen blivit mjuk. Rör ner kikärterna och servera med en klick youghurt.


Pasta med grädde, mozzarella, tomater och spenat

 

Det skulle kunna anses vara fusk att laga mat med grädde och ost... det går liksom inte att misslyckas, det blir alltid gott!

 

 

 

4 port

400 g fusilli (eller annan pasta)

400 g mozzarella

3 dl grädde

2 vitlöksklyftor, pressade

250 g cocktailtomater

65 g färsk spenat

1 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

1 krm vitpeppar

Olja till stekning

 

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Halvera under tiden tomaterna och tärna mozarellan i cm-stora bitar. Hetta upp olja i en gryta och stek tomater och vitlök i ett par min, tills de börjar bli mosiga. Tillsätt grädde, salt och peppar och låt puttra ca 5-10 min. Rör ner den kokta pastan, mozzarella och spenat och servera!


RSS 2.0