Melon- och kronärtskockssallad med hummus

 

Melon är ju så saftigt och gott! Cantalopen gör den här salladen väldigt fruktig och saftig. Detta blir en väldigt god kontrast till nötsmaken från cashewnötterna och den kryddiga hummusen. Härmed delar jag med mig av mitt välutprövade och godaste recept på hummus! (Receptet är inspirerat från ett recept i tidiningen Buffé från 2009.)

 

 

4 port

Melon- och kronärtkockssallad

1 cantalope

3 färska kronärtskockor (alt 1 burk med kronärtkocksbottnar)

70 g ruccola

150 g natuerlla cashewnötter

3 avocado

Saft av en citron

2 msk olivolja

Olja till stekning

 

Skölj kronärtskockorna och koka dem i lättsaltat vatten i ca 45 min. Plocka bort alla blad och lägg dem i en skål. Skär bort stjälkarna och ta bort ”skägget”. Skär bottnarna i mindre bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek cashewnötterna tills de får fin färg. Dela och kärna ur cantalopen och hacka den i ca 2 cm stora bitar. Skala och kärna ur avocadon och hacka den i cm-stora bitar. Blanda cantalope, kronärtkocksbottnar, ruccola, cashewnötter, avocado, citronsaft och olja. Servera salladen med hummus (se recept nedan) och ät (den köttiga delen av) kronärtkocksbladen som tillbehör.

 

Min godaste hummus

230 g kokta kikärtor (avrunnen vikt)

1 dl god olivolja

1 vitlöksklyfta

2 msk pressad citronsaft

0,5 dl sesamfrön

1 tsk spiskummmin

0,5 tsk örtsalt

 

Mixa alla ingredienser i en marberedare. Ät och njut!

 


Vegetarisk flygande Jakob

 

Här kommer en vegetarisk variant av flygande Jakob som är minst lika god som originalet!

 

 

5-6 port

460 g kokta stora vita bönor (avrunnen vikt)

2 bananer

2 dl rostade och saltade jordnötter

3 dl vispgrädde

400 g passerade tomater

2 tsk chilipeppar

0,5 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

 

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka bananerna och fördela bananer, jordnötter och bönor i en ugnssäker form. Rör ner kryddorna i de passerade tomaterna. Vispa grädden och blanda den försiktigt med tomatröran. Häll såsen i formen och grädda i ugnen ca 20 min. Servera med ris!

 


Sparris-, pumpafrö- och parmesanpaj

 

En somrig paj med färsk sparris, knapriga pumpafrön och en krämig äggstanning med grädde, parmesan- och cheddarost.

 

 

4 port

Pajdeg

75 g smör

1,25 dl kesella

3,5 dl grovt dinkelmjöl (eller annat grovt mjöl)

2 msk kallt vatten

Fyllning

4 ägg

3 dl grädde

1 dl mjölk

250 g sparris

1 dl pumpafrön

80 g parmesan

80 g cheddar

0,5 tsk örtsalt

0,5 krm svartpeppar

0,5 krm vitpeppar

 

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa smör, kesella och dinkelmjöl till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i ugnen ca 10 min. Hacka sparrisen i ca 3 cm långa bitar och grovriv parmesanen och cheddaren. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar till en äggstanning. Fördela sparris, riven ost och pumpafrön i det förgräddade pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda pajen i ugnen i ca 25 min eller tills den fått fin färg. Servera med en god sallad!


Ärt- och myntasoppa

 

En mustig och balanserad soppa med milda och friska smaker av ärter, grädde och mynta. Den är god att servera både varm som kall. Servera den gärna med ett gott bröd med cream cheese och hackade färska kryddor.

 

 

4-5 port

500 g gröna ärter

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

4 kvistar mynta

4 dl vatten

3 dl grädde

1 tsk örtsalt

1 krm vitpeppar

1 krm svartpeppar

1 krm cayennepeppar

Olja till stekning

 

Hacka löken och mosa vitlöksklyftan. Ta bort bladen från myntakvistarna och spara blad och stjälkar för sig. Hetta upp olja i en gryta och stek lök och vitlök i ca 2 min. Tillsätt vatten, grädde, ärter, myntastjälkar och alla kryddor. Låt koka i ca 5 min. Ta upp myntastjälkarna. Tillsätt myntabladen till soppan och mixa den slät med en mixerstav.


Tofu ’n chips

 

Här kommer en vegetarisk variant av fish and chips! De mosade ärterna (”mashed peas”) har uppgraderats till en mynta- och chilismakande sojabönssallad. (Receptet är inspirerat från ”New Vegetarian Kitchen” av Nicola Graimes.)

 

 

5 port

En sats örtkryddad klyftpotatis (se recept under  ”Currykikärtsbiffar med örtkryddad klyftpotatis och tzatziki” från dec 2011)

En sats friterad tofu (se nedan)

En sats mynta- och chilismakande sojabönssallad (se nedan)

 

Tillred allt enligt respektive recept och servera tillsammans!

 

Friterad tofu

400 g tofu

1 dl vetemjöl + extra till panering

1 ägg

100 ml lättöl

5 dl solrosolja

1,5 tsk örtsalt

1 tsk chilipeppar

 

Skär tofun i lagom stora filéer. Rör mjöl, salt, chilipulver, ägg och öl till en slät smet. Låt smeten stå och svälla i ca 20 min. Hetta upp solrosolja till 180 °C i en panna. Doppa tofun i mjöl och sedan i frityrsmeten. Lägg försiktigt i bitarna i den heta oljan och fritera några min på varje sida tills de får fin gyllenbrun färg.

 

Mynta- och chilismakande sojabönssallad

300 g frysta sojabönor, tinade

50 g smör

1 msk finriven färsk ingefära

2 msk hackade myntablad

1 röd chili

 

Smält smöret och finhacka chilin. Blanda alla ingredienser och mosa gärna hälften av bönorna med en gaffel.

 

 


Tofu med ris och dillsås

 

Min favoriträtt när jag var liten var torsk med ris och dillsås. Här kommer en vegetarisk variant av den rätten som smakar minst lika gott som originalet!

 

 

5 port

540 g tofu

5 dl mjölk

0,5 dl mjöl

25 g smör

2 dl grädde

20 g dill

1 tsk örtsalt

1 krm vitpeppar

3,5 dl ris (t.ex. basmati eller jasmin)

 

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skär tofun i lagom stora filéer. Smält smöret. Rör ner mjölet i det smälta smöret och vispa ner mjölken och grädden. Låt koka upp och puttra någon min under omrörning. Tillsätt kryddorna och lägg i tofun i såsen så att den blir varm. Servera tofu i dillsås med riset och gärna även en grönsak som t.ex. ärter.

 

 


RSS 2.0