Två sorts filodegsknyten med getost och fikon samt spenat och fetaost


Att göra filodegsknyten är ett väldigt enkelt sätt att få ihop en festlig rätt! Det är bara att fylla dem med valfri fyllning, nypa ihop dem, pensla med olja och sätta in i ugnen! Här nedan kommer två förslag på goda fyllningar:



4-5 port
6 ark filodeg (270 g)
150 g getost
5 st torkade fikon
150 g fetaost
250 g färsk spenat
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk örtsalt
Olja till pensling

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull och förväll spenaten genom att koka den i ca 1 min och sedan hälla av vattnet. Hacka spenaten och blanda den med vitlök, salt peppar i en skål. Smula ner fetaosten och rör om. Dela getosten i 9 st lika stora bitar och halvera fikonen. Dela filodegarken i 6 st lika stora rutor. Lägg en bit getost och ett halvt fikon på var och en av hälften av rutorna och lägg spenat- och fetaostfyllningen på resterande hälften. Nyp ihop dubbla ark av filodegen runt varje fyllning och ställ dem på en plåt. Pensla knytena med olja och grädda i ugnen i ca 25 min eller tills de fått en gyllenbrun färg. Servera med en god sallad med ex.vis. gröna blad, stekta solrosfrön och granatäpple (enligt bilden).

Sallad med rödbetor, nötter och ädelost

 

Nötter, ost och rödbetor är ju så gott ihop! Tillsammans med matvete, gröna blad och en god dressing med senap och citron blir detta en höjdarsallad.

 

 

5 port


Sallad

1 kg rödbetor

230 g kokta kikärtor (avrunnen vikt)

230 g kokta kidneybönor (avrunnen vikt)

150 g blandade naturella nötter

150 g ädelost, t.ex. blåmögel eller grönmögelost

1,5 dl matvete

125 g bladsallad

Olja till stekning


Dressing

0,75 dl olivolja

1 tsk dijonsenap

1 msk pressad citronsaft

0,5 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

1 pressad vitlöksklyfta

 

Koka rödbetorna ca 30-50 min (beroende på storlek). Skala och tärna dem sedan. Koka matveten enligt anvisningen på förpackningen. Hetta upp olja i en stekpanna och stek nötterna tills de börjar bli gyllenbruna. Bryt eller skär osten i mindre bitar. Blanda ingredienserna till dressingen. Blanda därefter alla ingredienser till salladen tillsammans med dressingen.


Festgryta med tofu, svamp och timjan

 

En krämig och örtig gryta med lyxkänsla!

 

 

5 port

540 g naturell tofu

250 g färska champinjoner

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor, pressade

2 dl créme fraiche

2 dl vatten

0,5 dl tomatpuré

1 tsk örtsalt

1 krm svartpeppar

1 krm vitpeppar

1 kruka färsk timjan

25 g smör

Olja till stekning

 

Hacka löken, tärna tofun och skiva champinjonerna. Hetta upp olja i en gryta och stek tofun i ca 10 min eller tills den får en gyllenbrun stekyta. Repa under tiden timjanbusken och grovhacka den. Lyft upp tofun ur grytan när den är färdigstekt. Lägg i svampen och låt vattnet från svampen puttra bort. Tillsätt sedan smör och lök och stek i ca 2 min. Låt vitlöken steka med den sista halvminuten. Tillsätt créme fraiche, vatten, tomatpuré, den stekta tofun, salt och peppar och låt koka upp. Rör till sist i timjan. Servera grytan med ris.


Hirsbiffar med uppfriskande bönsallad och örttzatziki

 

Det här är en väldigt somrig rätt full av godsaker, vilken satt fint att sitta och äta i solen på min balkong :) Bönsalladen är fullproppad med grönsaker och kryddor med fräscha och uppfriskande smaker. Smaken på tzaztikin lyftes med de färska örterna och hirs, som är ett väldigt nyttigt och mineralrikt sädesslag, gav en god och milt örtig smak till hirsbiffarna. (Receptet för hirsbiffar  är inspirerat från recept på baksidan av hirsförpackningen från Saltå Kvarn och receptet för bönsallad är inspirerad från recept på baksidan av kidneybönsförpackningen från Zeta.)

 

 

6 port

Tillred alla delingredienser i denna rätt enligt recepten nedan och servera allt tillsammans:

 

Hirsbiffar

2,5 dl hirs

2 ägg

1 gul lök

0,5 tsk örtsalt

1 tsk malen koriander

1 tsk malen paprika

1 krm cayennepeppar

Olja till stekning

 

Koka hirs enligt anvisningen på förpackningen. Hacka den gula löken och rör ihop alla ingredienser till hirsbiffarna. Forma smeten till biffar och stek på medelhög värme några min på varje sida tills de fått en fin gyllenbrun färg.

 

Uppfriskande bönsallad

460 g kokta kidneybönor (avrunnen vikt)

1 röd chili

3 selleristjälkar

1 rödlök

250 g cocktailtomater

0,5 dl olivolja

0,5 dl vitvinsvinäger

1 kruka persilja

0,5 tsk svartpeppar

1 krm örtsalt

 

 

Finhacka rödlök och röd chili. Skiva selleri och grovhacka cocktailtomater och persilja. Blanda därefter alla ingredienser.

 

Örttzatziki

5 dl tjock youghurt

1 vitlöksklyfta, pressad

1/2 gurka

1 kruka gräslök

1/2 kruka rosmarin

 

Grovriv gurka och grovhacka de färska örterna. Blanda alla ingredienser.


Kidneybönsburrito

 

Smaken från de kryddiga kidneybönorna rundas av fint mot gräddfilen och kompletteras väldigt bra med de syrliga och friska smakerna från grönsakerna.

 

 

6 port

1 sats stekta kidneybönor (se recept för stekta svarta bönor under ”Majstortillas med stekta bönor och guacamole” från april 2011, men byt ut de svarta bönorna mot kidneybönor)

1/2 isbergssalladshuvud

1 rödlök

2 paprikor

250 g cocktailtomater

2 msk olivolja

6 tortillabröd

3 dl gräddfil

 

Tillaga kidneybönorna enligt recept för stekta svarta bönor tidigare i bloggen. Hacka grönsakerna och blanda dem tillsammans med olivolja. Rulla ihop stekta kikneybönor i ett tortillabröd och servera med sallad och gräddfil!


Prästostpaj med medelhavsinspirerad sallad

 

I denna rätt möter svenska smaker från prästostpajen medelhavssmaker från oliver, tomater och pinjenötter i en mycket god kombination. Sojamjölet ger dessutom en lite smakrikare pajdeg.

 

 

4-5 port

Pajdeg

1,25 dl kesella

75 g smör

2 dl sojamjöl

1,5 dl dinkelmjöl

1 msk kallt vatten

Äggstanning

4 ägg

2 dl grädde

2 dl mjölk

200 g prästost

0,5 tsk örtsalt

0,5 krm svartpeppar

0,5 krm vitpeppar

1 krm malen muskot

Sallad

250 g cocktailtomater

150 g salladsblad

130 g kalamataoliver

1 rödlök

2 msk olivolja

60 g pinjenötter

Olja till stekning

 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen men blanda i vattnet till sist. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 min. Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen utom osten. Riv osten och fördela i pajskalet när det är färdiggräddat och häll sedan över äggstanningen. Grädda pajen i ugnen i ca 25 min. Stek under tiden pinjenötterna i lite olja tills de fått en gyllenbrun färg. Blanda övriga ingredienser i salladen med de stekta pinjenötterna. Servera pajen med den knapriga salladen!


RSS 2.0