Lime- och kokostofu med jasminris

Tofun passar väldigt bra i denna ganska sura kokossås med mycket limesmak. Ihop med jasminris blir det toppen. Enkelt och gott!

 

 

4 port

300 g tofu

400 g kokosmjölk

rivet skal från 1 st lime

saft från 2 st lime

1 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

1 tsk råsocker

300 g sockerärtor

Olja till stekning

Jasminris

 

Sätt ugnen på 225 grader. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Blanda kokosmjölk, limeskal och -saft, örtsalt, svartpeppar och socker i en ugnssäker form. Skär tofun i 4 st ”filéer” och lägg dem i formen så att de täcks av såsen. Tillaga i ugnen i 20 min. Stek under tiden sockerärtorna ett par minuter i lite olja (för att få en sötare och mindre besk smak än när de är råa). Servera riset ihop med lime- och kokostofun och sockerärtorna.


Tacossmakande pastasås


Varför inte äta tacos i form av en pastasås, med en kombination av ingredienser och smaker som påminner om tacos. Det kan ju inte bli annat än gott!

 

 

6 port

3 gula lökar

3 vitlöksklyftor, pressade

2 dl torkade svarta bönor (ger 6 dl färdigkokta)

400 g krossade tomater

2 dl créme fraiche

2 dl majs

2 st paprikor (en röd och en grön)

2 dl vatten

2 tsk malen chilipeppar

0,5 tsk spiskummin

1 msk oregano

1 tsk timjan

1 tsk örtsalt

1 tsk grovmalen svartpeppar

1 krm cayennepeppar (tillsätts efter behag, beroende på önskad styrka)

500 g tagliatelle

Olja till stekning

 

Blötlägg bönorna i 8-10 h. Koka dem i 40 min och häll av vattnet. Koka upp pastavatten. Hacka löken och paprikorna. Stek löken i ett par minuter och stek med vitlöken sista 30 s. Tillsätt alla övriga ingredienser (förutom pastan) och låt puttra i 10 min. Koka under tiden pastan enligt anvisningen på föpackningen. Servera pastan tillsammans med pastasåsen!


Tacossoppa

 

Tacos är ju så gott! Så varför inte variera det och äta det i form av en soppa istället. Den här har en suverän kombination av smaker; chili, gräddfil, nachos och ost. Vad mer kan jag säga... den kombinationen talar för sig själv!

 

 

4-5 port

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor, krossade

2 burkar kokta kidneybönor (460 g avrunnen vikt)

400 g krossade tomater

5 dl vatten

2 tsk mald chilipeppar

1 tsk malen koriander

1 tsk malen spiskummin

1 tsk örtsalt

0,5 tsk malen svartpeppar

130 g tortillachips

100 g ost (t.ex. cheddar)

2 dl gräddfil

Olja till stekning

 

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken. Stek löken och vitlöken i ett par minuter. Tillsätt kidneybönor, krossade tomater, vatten och alla kryddor. Låt puttra i ca 10-15 min. Sprid under tiden ut nachoschipsen på en plåt och riv eller hyvla över osten. Gratinera i ugnen i 3-5 min. Häll över soppan i en mixer eller matberedare och kör den ganska slät. Servera soppan tillsammans med de ostgratinerade nachoschipsen och gräddfilen!


Mustig bön- och pastasoppa

 

En förvånandsvärt mustig och smakrik soppa, med tanke på dess enkelhet i både ingredienser och tillagning! Den blir säkert bra med redan färdigkokta bönor också, vilket skulle förenkla tillagningen ytterligare, då alla ingredienser kan tillsättas samtidigt och bara kokas tills pastan är klar.

 

 

4 port

3 dl torkade vita bönor (motsvarar ca 7 dl kokta)

200 g valfri pasta

1 gul lök, skivad

2 vitlöksklyftor, pressade

1,5 tsk örtsalt

1 msk dragon

 

Blötlägg bönorna i 6 dl vatten i 12-24 h. Koka därefter bönorna i 1,4 l vatten i ca 50 min. Tillsätt löken, vitlöken, pastan och saltet och koka tills pastan är klar, ca 10 min. Tillsätt 1 msk dragon. Ät och förundras!


Sötsyrlig couscous- och linssoppa

 

En mustig och kryddig soppa med en välbalanserad syrlighet. Pricken över i:et är youghurten som mildrar kryddorna och cashewnötterna som ger den lite ”crunch”.

 

 

5 port

1 purjolök
2 gula lökar
2 morötter
1 zucchini
2,5 dl röda linser
1 dl couscous
1,5 l vatten
1 msk riven färsk ingefära
2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk malen spiskummin
2 tsk koriander
1 tsk örtsalt
0,5 tsk malen svartpeppar
1 msk råsocker
olja till stekning
Tillbehör: youghurt och 2 dl cashewnötter

 

Hacka de gula lökarna. Skiva purjolöken, morötterna och zucchinin. Skölj linserna. Hetta upp olja i en stor panna. Stek cashewnötterna tills de är gyllenbruna. Lägg dem åt sidan i en skål. Stek all lök i ca 1 min. Tillsätt resterande grönsaker samt ingefäran och vitlöken och stek ytterligare i några min. Tillsätt vattnet, linserna, coucousen, citronsaften och alla kryddor. Låt puttra i ca 10 min. Servera soppan med en klick youghurt och toppa med cashewnötterna.


RSS 2.0