Vårrullar med råris, böngroddar, fetaost och chili

 

De här vårrullarna är härligt frasiga, har lite hetta från chilin, är knapriga från pumpafröna och har en härlig touch av fetaost. De är farligt goda! Jag har fått inspiration till receptet från ett recept från Niklas mat som jag fick från min vän Sofie.


4-5 port

6 ark filodeg (270 g)

2 dl råris

180 g böngroddar (från mungbönor)

1 dl pumpafrön

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

2 röda chilifrukter

150 g fetaost

1 msk soja

Olja till stekning och pensling

 

Skölj riset och koka det enligt anvisningen på förpackningen, men förkorta gärna koktiden ca 5-10 min för ett lite godare al dente ris. Skiva löken, pressa vitlöken och finhacka chilifrukterna. Stek löken i ca 2 min i lite olja, tills den börjar bli mjuk. Lägg i vitlök och chili och stek ytterligare ca 1 min. Blanda lökfräset med böngroddar, pumpafrön och soja i en bunke. Smula ner fetaosten och blanda i riset när det är klart. Dela filodegsarken på längden och rulla ihop fyllningen med dubbla filodegsark till 6 st vårrullar. Pensla dem med olja och grädda i ugnen ca 10-15 min i 200 grader, tills de fått en gyllenbrun färg. Servera med en sallad!


Pasta med pesto och medelhavsinspirerad bönsallad

 

Vad vore en vegetarisk blogg utan pasta med pesto! Så här kommer mitt recept. För att göra rätten matigare har jag serverat den med en bönsallad med oliver, vars medelhavssmaker passar väldigt bra ihop med den övriga rätten. Detta är en festmåltid!


 


4 port

400 g spaghetti

1 sats pesto (se nedan)

1 sats bönsallad (se nedan)

 

Koka spaghettin al dente enligt anvisningen på förpackningen. Blanda med peston och servera ihop med bönsalladen!

 

Pesto

2 krukor basilika

40 g pinjenötter

60 g parmesan

1 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

1 krm örtsalt

 

Klipp av basilikabuskarna så långt ner att alla blad kommer med (det gör inget om mycket av stjälkarna kommer med) och skölj dem. Kör alla ingredienser i en matbereda tills det blir en finkornig massa.

 

Medelhavsinspirerad bönsallad

1 dl vardera av tre sorts torkade bönor, t.ex. adzuki-, mung- och kidneybönor

130 g oliver, gärna kalamata

0,5 dl olivolja

0,5 tsk örtsalt

1 krm svartpeppar

 

Blötlägg och koka bönorna enligt anvisningar på förpackningarna. Blanda med övriga ingredienser.

 


RSS 2.0