Morotsbiffar med färskpotatis, curryyoughurt och bönsallad

 

Det här är en riktig festmåltid! Det är en vild blandning av smaker; indiskt i curryyoughurten, medelhavssmaker i bönsalladen tillsammans med hederlig svensk färskpotatis. Smakerna går väldigt bra ihop sig, speciellt morotsbiffarna och curryyoughurten är en härlig kombination! Bönsalladen har jag inspirerats från ett recept på baksidan av förpackningen till Zetas ekologiska svarta bönor och morotsbiffarna från www.vegetariskt.com.

 

 

5 port

ca 1 kg färskpotatis

1 sats morotsbiffar (recept nedan)

1 sats bönsallad (recept nedan)

1 sats curryyoughurt (recept nedan)

 

Skrubba potatisen. Koka den i ca 25-30 min. Servera potatis tillsammans med morotsbiffar, bönsallad och curryyoughurt.

 

Morotsbiffar med solrosfrön

500 g morötter

2 gula lökar

2 dl solrosfrön

2 ägg

1 dl vetemjöl

1 vitlöksklyfta, pressad

1,5 tsk örtsalt

1,5 tsk svartpeppar

Olja till stekning

 

Grovriv morötter och lök. Blanda med övriga ingredienser och forma till biffar. Stek på medelhög värme tills de får en fin stekyta på båda sidor.

 

Bönsallad med ruccola, parmesan och citron

460 g kokta svarta bönor

65 g ruccola

50 g parmesan

1 vitlöksklyfta, pressad

0,5 dl olivolja

2 msk pressad citronsaft

0,5 tsk örtsalt

0,5 tsk malen svartpeppar

 

Skölj bönorna. Grovhacka ruccolan och grovriv parmesanen. Blanda alla ingredienser i en skål.

 

Curryyoughurt

5 dl tjock youghurt

1 vitlöksklyfta, pressad

1,5 tsk curry

 

Blanda!


Ungsrostade rotfrukter med fetaost och Salsa Romesco

Det här receptet är inspirerat från recpt i Hälsokokboken av Ulrika Davidsson.De ugnsrostade rotfrukterna gör sig mycket bra ihop med fetaost , fräsch timjan och den smakrika och goda såsen Salsa Romesco.

 

 

Rostade rotfrukter med fetaost (5 port)

400 g kålrot

400 g rödbetor

400 g potatis

2 rödlökar

3 tomater

1 äpple

1 tsk örtsalt

1 tsk svartpeppar

1 krm vitlökspulver

0,5 dl rapsolja

150 g fetaost

½ kruka färsk timjan

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skala kålroten och rödbetorna. Skär rotfrukterna i centimetertjocka stavar och blanda med olja och kryddor i en ugnssäker form. Sätt in formen i ugnen. Skär tomaterna, rödlökarna och äpplet i klyftor. Tillsätt dessa i ugnsformen efter ca 25 min och blanda om. Rosta i ytterligare ca 20 min. Servera grönsakerna toppade med timjan och smulad fetaost tillsammans med Salsa Romesco (se recept nedan).

 

Salsa Romesco (5 port)

80 g skållad mandel

170 g paprika

1 msk rödvinsvinäger

2 vitlöksklyftor

1 tsk chiliflakes

1 tsk salt

2 dl olivolja

1 dl rapsolja + 1 msk till grillning

 

Sätt ugnen på 225 grader. Grovhacka paprikan och blanda med rapsolja i en ugnssäker form. Rosta i ugnen ca 10 min. Kör mandel alla ingredienser utom oljorna i en matberedare till en finkornig massa. Häll i oljorna i en tunn stråle samtidigt som matberedaren är igång.


RSS 2.0