Vegetarisk Hawaiiansk Sloppy Joe’s

 

Här kommer en vegetarisk Hawaii-variant av Sloppy Joe burgare. En riktigt färsk och god ananas lyfter verkligen smaken på den här rätten! (Receptet är inspirerat från http://www.chooseveg.com/sloppyjoes)

 

 

6 port

3 dl torkade gröna linser

1 gul lök

2 paprikor

250 g champinjoner

1 ananas

2 vitlöksklyftor, pressade

500 g passerade tomater

1 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

1 tsk chilipeppar

1 krm cayennepeppar

Olja till stekning

 

Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen (förkorta gärna koktiden med ca 5 min för lite godare al dente linser). Hacka löken och paprikan. Skiva champinjonerna. Skala ananasen och skär den i tärningar. Hetta upp en gryta och stek svampen utan stekfett till vattnet puttrat bort. Tillsätt olja och lök och stek i ca 2 min. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare en halvminut. Rör ner passerade tomater, paprika, ananas, kokta linser och kryddorna. Låt koka upp. Servera grytan i hamburgerbröd eller ät den bara som den är.


Canelloni med ricotta, spenat och svamp

 

Här kommer min variant av Gordon Ramsays canelloni (modifierad från ett recept i tidningen Buffé från 2010). Jag har nyligen uppmärksammat att de flesta hårdostar i mataffären innehåller löpe gjord av kalvmage, så för att vara helt vegetarisk får man leta lite i osthyllan. Jag har hittat en stureost som är utan löpe och är väldigt god vilken jag har valt att använda i detta recept. Det tar lite tid att laga denna rätt (ca 1,5 h totalt) och det är lite pill att få in fyllningen i pastarullarna, men vilken lyxmåltid det blir! Det är definitivt värt besväret!

 

 

6 port

1 pkt torkad canelloni

100 g stureost, grovriven

Ostsås

2 msk rapsolja

2 msk vetemjöl

3 dl mjölk

2 dl vispgrädde

200 g stureost, grovriven

0,5 tsk örtsalt

1 krm cayennepeppar

Fyllning

400 g färsk spenat

500 g champinjoner

500 g ricotta

0,5 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

2 krm riven muskot

Olja till stekning

 

Sätt ugnen på 225 grader. Fyllning: Förväll spenaten genom att koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i spenaten i kokande vatten i ca 1 min och häll sedan av vattnet. Klipp spenaten i mindre bitar. Skiva chaminjonerna och stek dem i en stekpanna utan stekfett tills vattnet puttrat bort. Tillsätt olja och stek i ett par min tills svampen fått stekyta. Blanda den stekta svampen med den förvällda och hackade spenaten samt ricotta, salt, peppar och muskot i en skål. Ostsås: Värm rapsoljan i en kastrull och vispa ner mjölet. Vispa långsamt ner mjölken och grädden. Låt koka upp och puttra i ett par min under konstant omrörning. Ta av kastrullen från plattan och rör ner osten, salt och cayennepeppar. Canelloni: Häll hälften av ostsåsen i en ugnssäker form (ca 30x40 cm). Fyll canellonipastarören med svamp-, spenat- och ricottafyllningen och lägg dem i formen. Sprid ut resten av ostsåsen ovanpå canellonipastan samt strö över den rivna osten. Tillaga i ugnen i ca 25 min, eller tills pastan blivit al dente (känn med en kniv). Lyxa gärna till det och servera med ett glas vin!

 


Salladsinspiration!

 
Såhär på hösten finns det ju så mycket färska och närproducerade grönsaker att få tag på i mataffärer och marknader. Närproducerade grönsaker är ju så smakrika och goda att man behöver inte göra mycket annat än att blanda dem så får man väldigt goda rätter. Jag tänkte därför dela med mig av lite inspiration till hur dessa grönsaker kan blandas i goda sallader. Jag anger inga mängder i recepten, utan det är bara att blanda efter behag. Det är svårt att misslyckas! :)
 

Getostsallad med rödbetor och pinjenötter

Getost med pinjenötter och rödbetor är ju en svårslagen kombination!

 

Ingredienser
Chevré (skuren i skivor)
Rödbetor (kokta och skivade)
Pinjenötter (lätt stekta i olja)
Bladsallad
Olivolja
Balsamico
 
En grön tallrik
Wokad broccoli är ju så krispigt och gott, som godis! Speciellt med mycket havssalt på!
 
Ingredienser
Grön paprika (skivad)
Färska brytbönor (lätt wokade i olja)
Broccoli (lätt wokad i olja)
Havssalt (smulad över)
 
Tomat- och mozzarellasallad med pesto
Med färskodlade tomater (från balkongen i detta fall) är detta vansinnigt gott!
 
Ingredienser
Tomater (skivade)
Mozzarella (skivad)
Pesto (se recept för vanlig pesto under "Pasta med pesto och medelhavsinspirerad bönsallad" från jan 2012 eller getostpesto under "Valnöts-, persilje- och getostpesto med pasta potatis och brytbönor" från aug 2012)
En kvist basilika
Olivolja (ringlad över)
 
Wokad broccoli- och brytbönssallad med getost
 Jag hittade en närproducerad och riktigt krämig och god salladsost gjord av getmjölk marinerad i olja och örter på bondens marknad. En sådan kan jag verkligen rekommendera att leta efter!
 
Ingredienser
Broccoli (lätt wokad i olja)
Färska brytbönor (lätt wokade i olja)
Salladsost från get (gärna marinerad i olja och örter)
Bladsallad
Olivolja
Havssalt (smulad över)
  
Äppel- och valnötssallad med vita bönor
Svenska äpplen är ju så syrligt goda och smakrika! De passar väldigt bra ihop med valnötter och gröna blad!
 
Ingredienser
Kokta vita bönor
Rött äpple (tärnat)
Valnötter (lätt stekta i olja)
Bladsallad
Olivolja
Havssalt
Svartpeppar (färskmalen)
 
Grekisk sallad
En klassiker, som aldrig slår fel!
 
Ingredienser
Fetaost
Rödlök (tunt skivad)
Oliver
Gurka (skivad)
Tomater (skurna i bitar)
Olivolja
Oregano (torkad)
 

Tortillabrödsrullar med rårivna rödbetor och hummus

 

Råarivna rödbetor är väldigt gott och krispigt! Kombinationen med hummus är spännande! Jag åt några liknande rullar på flygplatsen i Paris nyligen och jag tyckte att de var så goda att jag försökte återskapa receptet när jag kom hem. Jag skulle säga att de blev lika goda som jag mindes dem! (På bilden nedan är det pitabröd, jag upptäckte dock senare att det blir godast med tortillabröd, även om vilket sorts tunt bröd som helst funkar bra!)

 

 

 

6 port

300 g råa rödbetor

0,5 dl sesamfrön

1/2 kruka koriander

2 msk olivolja

Dubbel sats hummus, enligt recept under ”Melon- och kronärtskockssallad med hummus” från maj 2012

6 st tortillabröd

 

Skala rödbetorna och grovriv dem (gärna med en matberedare som ger långa och smala bitar). Plocka bladen från koriandern. Blanda rivna rödbetor, sesamfrön, koriander och olivolja i en skål. Gör hummusen enligt recept tidigare i bloggen. Lägg en sträng med hummus över ett tortillabröd. Fördela rödbetsblandningen ovanpå och rulla ihop. Ät med händerna eller kniv och gaffel på en tallrik!


RSS 2.0