Krämig vitlökspasta

 

Grädde, ost, vitlök, persilja och spaghetti... jag döör...

 

 

 4 port

500 g spaghetti

3 vitlöksklyftor, pressade

3 dl grädde

75 g parmesan

1 kruka persilja

1 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

1 krm vitpeppar

1 krm riven muskot

Olja till stekning

 

Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen. Hetta upp olja i en panna. Stek vitlöken i ca en halvminut. Tillsätt grädde, salt, peppar och muskot och låt puttra i 5-10 min. Grovriv under tiden parmesanen. Plocka bladen från persiljan och grovhacka den. Ta bort pannan från plattan. Tillsätt parmesanen och rör tills den smält. Rör till sist ner persiljan och vänd ner spaghettin i såsen.


Dhal med gröna ärter

 

Den här rätten ser inte mycket ut för världen, men vilka smaker! ”Less is more” stämmer verkligen in på det här lättlagade receptet!

 

 

 

4 port

750 g frysta gröna ärter

2-3 st gröna chili (beroende på önskad styrka)

1 vitlöksklyfta, pressad

2 msk finriven ingefära

1 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

4 dl vatten

Olja till stekning

 

Finhacka chilin. Hetta upp olja i en gryta. Stek chili, vitlök och ingefära i ca 1 min. Tillsätt ärter, vatten, salt och peppar och låt koka upp och puttra i några minuter. Servera gärna med råris!


Masalakryddad dhal med gula ärter och chapati

 

Det här är som en ärtsoppa med indiska smaker. Den är god att äta tillsammans med det indiska brödet chapati. Chapati smakar som ett grillat tunnbröd och är väldigt gott. Chapati ska egentligen göras på ett mjöl som heter atta (som finns att köpa i orientaliska mataffärer), men jag gillar även denna variant med en blanding av grahamsmjöl och vetemjöl.

 

 
 

 

5 port

 

Dhal

500 g torkade gula ärter

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor, pressade

1,5 l vatten

2 msk garam masala

1 tsk chilipeppar

1 tsk gurkmeja

1 tsk örtsalt

Olja till stekning

 

Chapati

6 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

1 tsk salt

2 msk olja

3 dl vatten

 

Dhal: Blötlägg ärterna enligt anvisningen på förpackningen. Skiva löken. Hetta upp olja i en gryta och stek löken i ca 1 min. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare ca en halvminut. Tillsätt ärter, vatten och kryddor och låt koka enligt koktiden på ärtförpackningen (ca 1 h). Servera med chapati!

 

Chapati: Blanda de torra ingredienserna till chapatin. Nyp in oljan i mjölblandningen. Knåda in vattnet i degen och knåda i ca 5 min. Låt degen vila under bakduk i ca 30 min. Dela degen i 16 lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en rund, ca 15 cm stor kaka. Hetta upp en torr panna, gärna en gjutjärnspanna som en ger något grillad smak till bröden. Lägg i en utkavlad chapati och grilla i ca 30 s. Vänd chapatin och grilla andra sidan tills brödet börjar bubbla. Vänd det en gång till och grilla tills  undersidan fått fin färg. Gör på samma sätt med övriga degbitar. Servera gärna bröden varma!


RSS 2.0