Masalakryddad dhal med gula ärter och chapati
Det här är som en ärtsoppa med indiska smaker. Den är god att äta tillsammans med det indiska brödet chapati. Chapati smakar som ett grillat tunnbröd och är väldigt gott. Chapati ska egentligen göras på ett mjöl som heter atta (som finns att köpa i orientaliska mataffärer), men jag gillar även denna variant med en blanding av grahamsmjöl och vetemjöl.
5 port
Dhal
500 g torkade gula ärter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor, pressade
1,5 l vatten
2 msk garam masala
1 tsk chilipeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk örtsalt
Olja till stekning
Chapati
6 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
2 msk olja
3 dl vatten
Dhal: Blötlägg ärterna enligt anvisningen på förpackningen. Skiva löken. Hetta upp olja i en gryta och stek löken i ca 1 min. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare ca en halvminut. Tillsätt ärter, vatten och kryddor och låt koka enligt koktiden på ärtförpackningen (ca 1 h). Servera med chapati!
Chapati: Blanda de torra ingredienserna till chapatin. Nyp in oljan i mjölblandningen. Knåda in vattnet i degen och knåda i ca 5 min. Låt degen vila under bakduk i ca 30 min. Dela degen i 16 lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en rund, ca 15 cm stor kaka. Hetta upp en torr panna, gärna en gjutjärnspanna som en ger något grillad smak till bröden. Lägg i en utkavlad chapati och grilla i ca 30 s. Vänd chapatin och grilla andra sidan tills brödet börjar bubbla. Vänd det en gång till och grilla tills undersidan fått fin färg. Gör på samma sätt med övriga degbitar. Servera gärna bröden varma!