Broccolisoppa med ädelosttoast

 

En gräddig soppa med smak av broccoli med stekta bröd till med ädelost och rostade nötter är ju väldigt gott! Receptet är inspirerat av ett recept från Coops tidning Mersmak, nr 2 från 2011.

 

 

 

4 port

 

Broccolisoppa

700 g broccoli, huvudet delad i mindre buketter och stjälken skivad
1 gul lök, grovhackad
3 dl grädde
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
1 krm riven muskot
Solrosskott
Olja till stekning

 

Hetta upp olja i en gryta. Stek de skivade broccolistjälkarna i ett par min. Tillsätt lök och broccolibuketter och stek i ett par min till. Häll på grädde och kryddor och låt puttra i ca 5 min. Ta grytan från plattan och mixa till en slät soppa. Servera soppan i skålar toppade med solrosskott!

 

Ädelosttoast
8 skivor bröd
150 g ädelost, skivad
60 g valnötter
Olivolja till stekning

 

Hetta upp olja i en stekpanna. Stek valnötterna i några minuter till de börjar få mörkbrun färg. Ta upp nötterna ur pannan. Stek brödet i olja tills det fått en stekyta på båda sidor. Lägg ädelostskivor och stekta valnötter på brödet.


Lime- och kokosmjölkgryta med tofu och grönsaker

 

En kokosmjölksgryta med smak av chili och limegräs är ju så gott! Här kommer en variant med inspiration från ett recept i "The Meat Free Monday Cookbook".

 

 


7 port
500 g tofu, tärnad
1 gul lök, hackad
1 zucchini, skuren i stavar
1 aubergine, skivad och delad i mindre bitar
1 paprika, skivad och delad i mindre bitar
125 g minimajs, delad i mindre bitar
250 g champinjoner, skivade
2 vitlöksklyftor, pressade
2 gröna chili, finhackade
1 limegrässtjälk, finhackad
2 msk finriven färsk ingefära
800 g kokosmjölk
2 msk färskpressad limesaft
1 msk soja
1,5 tsk örtsalt
2 tsk gurkmeja
Bladen från en kruka koriander
Olja till stekning

 

Hetta upp olja i en gryta. Stek tofun i ca 10 min, tills den fått en gyllenbrun färg och ta sedan upp den ur grytan. Stek lök i ett par minuter. Lägg sedan i zucchini, aubergine, minimajs och champinjoner och stek i ca 4-5 min till. Tillsätt vitök, chili, ingefära och limegräs och stek i ytterligare 1 min. Rör ner tofu, paprika, kokosmjölk, limesaft, soja, salt och gurkmeja och låt grytan puttra i ca 5 min. Servera den gärna med råris!


Ärtbiffar med rostade rotfrukter och senapsgräddfil

 

De här biffarna har mer eller mindre samma ingredienser som ärtsoppa, så man skulle kunna säga att det är ärtsoppa i bifformat! De är väldigt goda i alla fall och passar väldigt bra ihop med rostade rotfrukter och en gräddfilsklick med senap i. Receptet är nästan kopierat rakt av från Buffés recept från nr 10, 2014 (med bara några små förbättringar).

 

 

 

4 port


Ärtbiffar
250 g torkade gula ärtor
1/2 gul lök, grovt hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 dl finhackad persilja
0,5 msk bakpulver
0,75 dl Maizena
1 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
1 msk dijonsenap
1 tsk timjan
1 tsk mejram
Olja till stekning

 

Blötlägg och koka ärtorna enligt anvisningen på förpackningen. Kör alla ingredienser (utom oljan) i en matberedare till en grovkorning massa. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek biffarna några min på varje sida tills de fått fin färg.

 

Rostade rotfrukter
500 g rödbetor, skalade och skurna i stavar
1 kålrot, skalad och skuren i stavar
3 palsternackor, skurna i stavar
Olivolja, salt och peppar efter behag

 

Blanda alla ingredienser utom palsternackorna på en plåt och grilla i ugnen i 200 grader i 20 min. Blanda därefter ner även palsternackorna och grilla i ytterligare 20-25 min tills alla rotfrukter blivit mjuka.

 

Senapsgräddfil
3 dl gräddfil
1,5 msk dijonsenap
2 msk hackad persilja
1 krm örtsalt
1 krm svartpeppar

 

Blanda alla ingredienser i en skål.


Indisk linsgryta med gröna bönor och morötter

 

En god och kryddig linsgryta med indiska smaker som passar väldigt bra ihop med chapatibröd (se recept för chapati tidigare i bloggen under "Masalakryddad dhal med gula ärter och chapati" från nov 2013).

 

 

 

5 port
3 dl gröna linser
1 gul lök, hackad
2 morötter, tunt skivade
350 g gröna bönor
1 msk tomatpuré
2 msk finriven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk kumminfrön
1,3 l vatten
2 tsk örtsalt
2 tsk spiskummin
2 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
2 krm cayennepeppar
Olja till stekning

 

Hetta upp olja i en gryta. Stek kumminfrönen i ca en minut. Lägg i löken och stek i ett par minuter till. Tillsätt vitlök, ingefära och tomatpuré och stek i ytterligare en minut. Tillsätt linser, vatten och alla kryddor och låt koka i 15 min. Tillsätt morötterna och låt puttra i 10 min till. Tillsätt därefter de gröna bönorna och låt puttra i ytterligare 5 min. Servera gärna grytan med chapatibröd eller ris.


Wok med tofu, nudlar, grönsaker och kokos- och ingefärssås

 

En väldigt god japansk wok med smak av kokos, ingefära och limegräs. Receptet är inspirerat av receptet för "yasai itameru" från The Wagamama Cookbook.

 

 

6 port

150 g glasnudlar
750 g fast tofu, tärnad
2 st pak choi, strimlade
1 st sötpotatis, skalad och finstrimlad
1 rödlök, skuren i klyftor
1 purjolök, skivad
100 g böngroddar
Bladen från en kruka koriander
2 msk soja
1 tsk sesamolja
1,5 msk pressad limesaft
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk finriven färsk ingefära
4 stjälkar citrongräs, delade i mindre bitar och mosade med den breda sidan av en kniv
400 g kokosmjölk
1 tsk örtsalt
Olja till stekning

 

Värm olja i en kastrull. Stek vitlök, ingefära och citrongräs i ett par minuter. Häll på kokosmjölk och salt och låt sjuda i ca 15-20 min. Bryt ner nudlarna och låt de koka med de sista minutrarna tills de blivit mjuka. Hetta upp olja i en gryta och stek rödlök och sötpotatis i 3-4 min. Tillsätt purjolök och stek ytterligare i 1 min. Rör ner tofu, pak choi, böngroddar, koriander, soja, sesamolja, limesaft och kokos- och ingefärasåsen med nudlar i och rör om tills allt blivit varmt. Servera!


Pasta med chili- och citronpesto, sojabönor och avokado

 

En grön och smakrik pastarätt som mättar väldigt bra! Receptet är inspirerat från "En väldigt grön pasta" från tidningen Buffé, nr 12, 2014.

 

 

4 port

400 g spaghetti
250 g frysta sojabönor
1 dl kapris
3 mogna avokador, skalade, urkärnade och tärnade
2 vitlöksklyftor, pressad
2 gröna chili, grovhackade
60 g pinjenötter
Bladen från 1 kruka basilika
Bladen från 1 kruka persilja
Finrivet skal och saft av 1/2 citron
1 dl olivolja
75 g parmesan, grovriven

 

Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen. Rör ner de frysta sojabönorna i pastavattnet innan det hälls av så att de tinar. Gör peston genom att köra vitlök, chili, pinjenötter, basilika, persilja, skal och saft av citron, olivolja och parmesan i en matberedare till en finkornig massa. Blanda spaghetti, pesto, kapris och avokado. Servera!


Sichuantofu

 

Den här är en väldigt god och kryddig kinesisk rätt som ger mig helt nya smakupplevelser! Sichuanpeppar är en speciell krydda som ger god smak till maten men ger även en lätt pirrande känsla på tungan om man biter sönder den! Receptet är inspirerat från en rätt min kära pojkvän brukar laga, som i sin tur har omarbetat ”Mao Zedongs Rödkokta Sidfläsk”  från www.svt.se/kinas-mat till en vegetarisk variant. Smaken är svår att beskriva, den måste upplevas!

 

 

 

6 port

750 g fast tofu, tärnade i ca 2 cm stora kuber

2 st broccolibuketter, skurna i små buketter samt stammen skuren i skivor

1 purjolök, skivad

3 vitlöksklyftor, pressade

2 msk finhackad ingefära

1 dl risvin (rött,vitt eller sherry funkar bra med)

1 dl soja

1 msk sichuanpeppar

3 st stjärnanis

1 krm riven muskotnöt

1 st kanelstång

3 st lagerblad

1 tsk kryddnejlikor

Olja till stekning

 

Hetta upp olja i en gryta. Börja med att steka skivorna av broccolistammarna tills de fått färg. Ta upp dem ut grytan och lägg åt sidan. Woka broccolin i några minuter tills den börjar få färg. Ta upp och lägg åt sidan. Stek löken i ett par minuter och låt vitlöken steka med sista halvminuten. Tillsätt soja, vin, ingefära och alla torra kryddor och låt puttra ca 15 min. Tillsätt tofun och rör runt i några minuter så att tofun får dra åt sig av såsen. Rör till sist ner broccolin. Servera grytan med ris!

 

Tips 1. Såsen blir ännu mer smakrik om den kokas ända tills den reducerats till en trögflytande sås.

Tips 2. De större kryddorna kan gärna läggas i en tekula så de kan tas bort innan tofun tillsätts, så man slipper plocka bort dem allteftersom man äter.

 


RSS 2.0