Sichuantofu

 

Den här är en väldigt god och kryddig kinesisk rätt som ger mig helt nya smakupplevelser! Sichuanpeppar är en speciell krydda som ger god smak till maten men ger även en lätt pirrande känsla på tungan om man biter sönder den! Receptet är inspirerat från en rätt min kära pojkvän brukar laga, som i sin tur har omarbetat ”Mao Zedongs Rödkokta Sidfläsk”  från www.svt.se/kinas-mat till en vegetarisk variant. Smaken är svår att beskriva, den måste upplevas!

 

 

 

6 port

750 g fast tofu, tärnade i ca 2 cm stora kuber

2 st broccolibuketter, skurna i små buketter samt stammen skuren i skivor

1 purjolök, skivad

3 vitlöksklyftor, pressade

2 msk finhackad ingefära

1 dl risvin (rött,vitt eller sherry funkar bra med)

1 dl soja

1 msk sichuanpeppar

3 st stjärnanis

1 krm riven muskotnöt

1 st kanelstång

3 st lagerblad

1 tsk kryddnejlikor

Olja till stekning

 

Hetta upp olja i en gryta. Börja med att steka skivorna av broccolistammarna tills de fått färg. Ta upp dem ut grytan och lägg åt sidan. Woka broccolin i några minuter tills den börjar få färg. Ta upp och lägg åt sidan. Stek löken i ett par minuter och låt vitlöken steka med sista halvminuten. Tillsätt soja, vin, ingefära och alla torra kryddor och låt puttra ca 15 min. Tillsätt tofun och rör runt i några minuter så att tofun får dra åt sig av såsen. Rör till sist ner broccolin. Servera grytan med ris!

 

Tips 1. Såsen blir ännu mer smakrik om den kokas ända tills den reducerats till en trögflytande sås.

Tips 2. De större kryddorna kan gärna läggas i en tekula så de kan tas bort innan tofun tillsätts, så man slipper plocka bort dem allteftersom man äter.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0