Pasta med kikärtor, örter och chilli

 

Det här är en väldigt smakrik rätt med örtiga smaker och härlig styrka ifrån chilin. Vitlökssmaken blir väldigt god trots den stora mängden. En fruktig olivolja och god parmesan gör ju inte rätten sämre heller!

 

 

5 port

500 g spaghetti

460 g kokta kikärtor

2,5 dl olivolja

6 st vitlöksklyftor, pressade

2 st röda chilifrukter

30 g persilja

1 kruka färsk basilika

1 kruka färsk oregano

0,5 tsk örtsalt

1 tsk grovmalen svartpeppar

75 g parmesan

 

Sätt på pastavattnet. Hacka chilin. Blanda chili, vitlök och olivolja i en kastrull på spisen. Slå på plattan på medelvärme och låt oljan värmas sakta i ca 12 min. Oljan ska inte bubbla. Lägg i pastan i pastavattnet och koka enligt anvisningen på förpackningen. Skölj och grovhacka alla färska kryddor under tiden och grovriv parmesanen. När spaghettin är al dente och chili- och vitlöksoljan är klar blanda dessa och rör i parmesan tills den smälter. Blanda därefter i kikärtorna och alla färska kryddor, salt och peppar. Servera pastarätten toppad med nymalen svartpeppar.


Tomatsoppa med råris, fetaost och basilika

 

Krossade tomater som får koka ihop med lök, vitlök och kryddor blir ju alltid så mustigt och gott. Lägger man till fetaost och färsk basilika till det blir det en fest för smaklökarna! Den färska basilikan kan gärna varieras med andra färska kryddor såsom timjan och oregano, eller varför inte blanda alla tre!

 

 

4 port

2 dl råris

2 gula lökar

1 kg krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk oregano

0,5 tsk salt

0,5 tsk malen svartpeppar

4 dl vatten

150 g fetaost

1 kruka basilika

Olja till stekning

 

Skölj riset och hacka löken. Stek löken i ca 2 min och stek med vitlöken den sista halvminuten. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten, ris och alla kryddor och koka i ca 30 min tills riset är al dente. Skölj och hacka under tiden basilikabladen. Servera soppan toppad med smulat fetaost och hackad basilika över.


Pizza med pesto, mozarella och ruccola och vitkålssallad

 

Detta är inte någon billig eller snabblagad mat och det är troligtvis inte så nyttigt, men det är riktigt gott! Det blir 4 st pizzor eftersom det är lätt att grädda på två plåtar, men jag brukar dela dem till 5 portioner som jag tycker är mer lagom.

 

 

5 port

1 sats pizzabotten (se nedan)

1 sats tomatsås (se nedan)

1 sats pesto (se nedan)

700 g mozarella

3 st tomater

70 g ruccola

1 sats vitkålssallad (se nedan)

 

Sätt ugnen på 250 grader. Skiva tomaterna. Skiva hälften av mozarellan och grovriv andra hälften. Bred ut tomatsåsen på pizzabottnarna. Sprid ut tomat- och mozarellaskivorna och klicka på peston. Toppa med den riva osten och grädda i ca 10-15 min tills osten har fått fin färg. Toppa pizzan med ruccola och servera tillsammans med vitkålssallad.

 

Pizzabottnar med lite rågmjöl

25 g jäst

2 dl vatten

1 msk olja

4 dl vetemjöl

1 dl rågmjöl

0,5 tsk salt

 

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk i ca 30 min. Ta upp och knåda degen. Dela den i 4 bitar. Kavla ut till millimetertunna kakor och lägg upp på två plåtar. Låt jäsa i ytterligare ca 10 min.

 

Tomatsås

400 g krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor, pressade

1 tsk örtsalt

1 tsk grovmalen svartpeppar

1 msk torkad oregano

Olja till stekning

 

Hacka löken. Hetta upp olja i en kastrull. Stek löken i ca 1 min. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra i ca 10 min utan lock.

 

Pesto

60 g pinjenötter

60 g parmesan

2 vitlöksklyftor

1 tsk örtsalt

1 dl olivolja

Blad från 2 krukor färsk basilika

 

Grovriv parmesanen. Kör alla ingredienser i en matberedare till en finkornig massa.

 

Vitkålssallad

600 g vitkål

0,75 dl olivolja

0,5 dl vitvinsvinäger

1 tsk grovmalen svarpeppar

2 tsk torkad oregano

 

Skiva vitkålen fint och blanda med övriga ingredienser.


Bönbiffar med dill- och vitlöksklyftpotatis och smörslungade grönsaker

 

De här bönbiffarna är väldigt goda att äta som de är som i det här receptet, men de passar dessutom alldeles utmärkt som bönburgare i bröd med grönsaker (det kommer säkert ett recept på det snart!). Potatis med dill passar ju dessutom väldigt bra såhär i vårtider och kokta grönsaker med smör bara smälter i munnen.

 

 

6 port

Bönbiffar

230 g kokta kikärtor

230 g kokta kidneybönor

2 gula lökar

1 ägg

1 dl vetemjöl

1 tsk örtsalt

0,5 tsk vitpeppar

0,5 tsk svartpeppar

Olja till stekning

 

Dill- och vitlöksklyftpotatis

1,2 kg potatis

0,5 dl rapsolja

0,5 dl dill

2 tsk örtsalt

1 tsk grovmalen svarpeppar

0,5 tsk vitlökspulver

 

Smörslungade morötter och blomkål

1 blomkålshuvud

3-4 morötter

2 msk smör

1 krm örtsalt

1 krm svartpeppar

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj potatisen och skär den i klyftor. Blanda potatisklyftorna med olja och kryddor. Tillaga i ugnen i 30 min. Kör alla ingredienser till bönbiffarna i en matberedare till en slät massa. Klicka smeten i en stekpanna och stek som biffar tills de får en fin stekyta på båda sidor. Dela blomkålen i buketter och skär morötterna i bitar. Koka grönsakerna i ca 7 min. Häll av vattnet och blanda grönsakerna med smör så att det smälter. Tillsätt salt och peppar. Servera gärna biffarna, potatisen och grönsakerna med kebabsås (se recept för ”Falafelrullar med kebabsås” längre ned i bloggen).


Indonesisk sallad

 

Här kommer min variant av den indonesiska salladen Gado-gado. Egentligen ska den bestå den av en vegetarisk sallad med jordnötssås, men i mitt fall har jag jordnötter hackade som tillbehör istället. Min består av en salig blandning av goda ingredienser, lime- och kokossmakande nudlar med wokade grönsaker, krispig färska grönsaker samt ägg och jordnötter, som ger nya härliga smakupplevelse i varje tugga. Jag gillar dessutom de spännande kontrasterna mellan de mjuka och de krispiga och de varma och de kalla ingredienserna.

 

 

6 port

2 gula lökar

1 stor morot (ca 150 g)

1 stor palsternacka (ca 150 g)

200 g glasnudlar

400 g kokosmjölk

2 msk pressad limesaft

0,5 dl ljus soja

2 vitlöksklyftor

1 msk ingefära, riven

2 krm cayennepeppar

150 g bladsallad

1 gurka

130 g groddar, t.ex. alfaalfa

4 ägg

3 dl jordnötter, rostade och saltade

Olja till stekning

 

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Koka äggen i ca 8 min och skär dem i klyftor. Grovhacka jordnötterna. Skiva löken och skär moroten, palsternackan och gurkan i stavar. Hetta upp olja i en panna och stek lök, palsternacka och morot i ca 4-5 min. Tillsätt nudlar, vitlök och ingefära och stek ytterligare i ett par minuter. Tillsätt kokosmjölk, limesaft, soja och cayennepeppar och rör om i någon minut tills alla ingredienser blivit varma. Servera den varma nudelröran ihop med bladsallad, gurka, groddar och äggklyftor och strö över de hackade jordnötterna.


RSS 2.0