Bönbiffar med dill- och vitlöksklyftpotatis och smörslungade grönsaker
De här bönbiffarna är väldigt goda att äta som de är som i det här receptet, men de passar dessutom alldeles utmärkt som bönburgare i bröd med grönsaker (det kommer säkert ett recept på det snart!). Potatis med dill passar ju dessutom väldigt bra såhär i vårtider och kokta grönsaker med smör bara smälter i munnen.
6 port
Bönbiffar
230 g kokta kikärtor
230 g kokta kidneybönor
2 gula lökar
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk örtsalt
0,5 tsk vitpeppar
0,5 tsk svartpeppar
Olja till stekning
Dill- och vitlöksklyftpotatis
1,2 kg potatis
0,5 dl rapsolja
0,5 dl dill
2 tsk örtsalt
1 tsk grovmalen svarpeppar
0,5 tsk vitlökspulver
Smörslungade morötter och blomkål
1 blomkålshuvud
3-4 morötter
2 msk smör
1 krm örtsalt
1 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj potatisen och skär den i klyftor. Blanda potatisklyftorna med olja och kryddor. Tillaga i ugnen i 30 min. Kör alla ingredienser till bönbiffarna i en matberedare till en slät massa. Klicka smeten i en stekpanna och stek som biffar tills de får en fin stekyta på båda sidor. Dela blomkålen i buketter och skär morötterna i bitar. Koka grönsakerna i ca 7 min. Häll av vattnet och blanda grönsakerna med smör så att det smälter. Tillsätt salt och peppar. Servera gärna biffarna, potatisen och grönsakerna med kebabsås (se recept för ”Falafelrullar med kebabsås” längre ned i bloggen).