Svamprisotto

 

Nu är ju svampsäsongen över, men ni kanske har kvar torkad svamp (eller köper den i en affär) så ni kan göra denna smarriga risotto! Men detta recept ska den bli både krämig och al dente, och den får en god syrlig smak av créme fraichen.

 

 

4 port

3 dl avorioris

30 g torkade trattkantareller (eller ca 250 g färska)

1 gul lök

9 dl vatten

65 g ruccola

1,5 tsk örtsalt

0,75 tsk svartpeppar

2 msk smör

1 dl créme fraiche

100 g parmesan

 

Lägg den torkade svampen i vatten och låt svälla i minst 5 min. Häll av vattnet. Skölj riset och hacka löken. Lägg i svampen i en varm gryta utan stekfett och låt vattnet koka bort ut svampen. Tillsätt därefter löken och smöret och stek i några minuter. Tillsätt riset och ca 3 dl vatten. Låt vattnet koka bort och tillsätt därefter ytterligare 3 dl vatten. Upprepa en gång till och rör om då och då. Låt den totala koktiden bli den koktid som anges på risförpackningen (ca 20 min). Grovhacka under tiden ruccolan och riv parmesanen. Ta bort riset från plattan när det är klart och rör ner parmesan, créme fraiche, ruccola, salt och peppar. Servera gärna tillsammans med stekt grön sparris.


Currykikärtsbiffar med örtkryddad klyftpotatis och tzatziki

 

Här kommer ett tips på en lättlagad, festlig rätt som passar bra både till fest och till vardags.

 

 

5 port

Currykikärtsbiffar

460 g kokta kikärtor

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl vetemjöl

1,5 msk curry

1,5 tsk örtsalt

1 krm cayennepeppar

Olja till stekning

 

Örtkryddad klyftpotatis

1 kg potatis

0,5 dl rapsolja

1,5 tsk örtsalt

1 msk timjan

2 tsk grovmalen svartpeppar

0,5 tsk vitlökspulver

 

Tzatziki

5 dl tjock youghurt, t.ex. turkisk

1 gurka

1 vitlöksklyfta, pressad

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i klyftor och blanda med olja och kryddor i en ugnssäker form. Tillaga i ugnen i ca 25 min. Lägg alla ingredienser till currykikärtsbiffarna i en matberedare och kör till en grovkornig massa. Forma massan till biffar och stek på medelhög värme tills de fått fin färg på båda sidor. Riv under tiden gurkan och blanda med youghurt och vitlök. Servera allt tillsammans!


RSS 2.0