Majstortillas med stekta bönor och guacamole

Det här är en alldeles utsökt vegetarisk tacosvariant, bestående av majstortillas, stekta svarta bönor, grönsaker och guacamole! Receptet för majstortillas, som är en sorts pannkakor gjorda av majsmjöl, har jag tagit ifrån baksidan av majsmjölsförpackningen från Saltå Kvarn. Jag tror det blir minst lika gott att använda vetetortillas istället. Här får ni bland annat ta del av mitt favorit-guacamolerecept:

 

 

6 port

1 sats majstortillas (se nedan)

1 sats stekta svarta bönor (se nedan)

1 sats guacamole (se nedan)

1 gurka

3 tomater

2 paprikor

1 rödlök

 

Hacka grönsakerna. Servera de stekta bönorna på en majstortilla toppad hackade grönsaker och guacamole. Försök att rulla ihop om du kan, annars bred ut toppingen på pannkakan och ät ungefär som en pizza.

 

Majstortillas

2,5 dl majsmjöl

1 dl vetemjöl

1 ägg

5 dl vatten

1 msk olja

1 krm salt

 

Blanda mjöl och salt. Rör ihop lättvispat ägg och vatten och blanda ner med de torra ingredienserna. Rör tills smeten är jämn. Låt stå och svälla minst 20 min. Rör ner oljan och stek som pannkakor.

 

Stekta svarta bönor

700 g kokta svarta bönor

2 msk tomatpuré

2 dl vatten

1 tsk grovmalen svartpeppar

1 tsk chilipeppar

1 tsk spiskummin

Olja till stekning

 

Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i bönorna och mosa ca hälften av dem med en gaffel medan de steks i ett par minuter. Rör ner vattnet, tomatpurén och kryddorna och låt puttra i ytterligare ett par minuter.

 

Min godaste guacamole

4 mogna avocados

2 dl youghurt

1 rödlök

1 tomat

1 röd chilifrukt

1 stor vitlöksklyfta, pressad

Saften från en halv lime

2 krm örtsalt

0,5 krm cayennepeppar

 

Finhacka löken, tomaten och chilin. Mosa avocadosarna och rör ner de hackade grönsakerna och alla de övriga ingredienserna.


Fruktsallad med keso och nötter

Här kommer ett riktigt gott recept på en efterrätt/mellanmål, eller varför inte en lätt lunch/middag! Det är en härlig kombination av smaker med sötsyrliga frukter, söt honung, krispiga valnötter, fräsch mynta och gräddig keso. Genom att variera frukterna och nötterna kan rätten varieras nästintill i det oändliga. Här kommer ett förslag:


1 port
1 äpple
1 banan
1 apelsin
100 g keso
1 näve valnötter
3 myntablad
honung att ringla över
Tärna frukterna och hacka myntan. Lägg upp frukterna på ett fat och toppa med keso, nötter, myna och honung.

Falafelrullar med kebabsås

Falafel är min favorit bland den vegetariska maten. De har väldigt god och fräsch smak och passar bra i väldigt många sammanhang! Dessutom är ju kebabsås så gott! Därför kan det ju inte bli annat än bra att kombinera dem i tunnbrödsrullar ihop med krispiga grönsaker. Därmed kommer här nedan mina favoritrecept på falafel och kebabsås!

 

 

4 port

1 sats falafel (se recept nedan)

1 gurka

2 tomater

1 litet huvud isberssallad

1 rödlök

ca 10 st inlagda feferoni

8 st tunnbröd (gärna orientaliska, men svenska funkar också bra)

Kebabsås (recept nedan)

 

Gör falafel och kebabsås enligt recept nedan. Skiva löken, strimla salladen och hacka gurka, tomat och feferoni. Fördela falafel, grönsaker och kebabsås i tunnbröden, rulla ihop och ät!

 

Falafel

460 g kokta kikärtor

0,5 dl vetemjöl

0,5 dl vatten

2 vitlöksklyftor

30 g färsk persilja

1,5 tsk örtsalt

1 tsk koriander

1 krm cayennepeppar

 

Kör alla ingredienser i en matberedare till en ganska slät massa. Forma smeten till biffar (det är lättare att steka än bollar tycker jag) och stek i rikligt med olja i några min på varje sida tills de fått en gyllenbrun stekyta.

 

Kebabsås

2,5 dl  tjock youghurt

1 vitlöksklyfta, pressad

1 tsk tabasco

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

0,5 krm örtsalt

 

Rör ihop alla ingredienser!


Pastasallad med färska groddar och pestokeso

Pesto är ju så gott! Det är också väldigt gott blandat med keso tillsammans med en fräsch sallad. I det här receptet har jag använt mig av färska groddar. De kan smaka lite beskt när de är råa, så om man inte gillar det kan man koka dem i 5-10 min först.

 

 

6 port


Sallad

300 g pasta

200 g färska groddar (t.ex. groddade kikärtor, gröna ärtor och adzukibönor, finns som ”Exotisk Mix”, från SydGrönt)

1 gurka

250 g körsbärstomater

1 kruka bladsallad

Olivolja, vinäger till serververing

 

Pestokeso med cashewnötter

1 kruka basilika

1 dl olivolja

1 dl cashewnötter

40 g parmesan

2 vitlöksklyftor

1 krm örtsalt

500 g keso

 

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Förväll  groddarna i dubbel mängd vatten i ca 10 min. Grovriv parmesanen. Kör därefter alla ingredienser till pestokeson, utom keson, i en matberedare till en finfördelad massa. Rör i keson. Hacka gurkan och riv sönder salladsbladen. Blanda alla ingredienserna till salladen och servera tillsammans med pestokeson med olivolja och vinäger ringlat över salladen.

 


Kikärtstikka masala

Tikka Masala är en riktigt god och het indisk rätt. Här kommer min variant med kikärtor. Något som är gott att äta till är naan bröd. På denna sida finns ett bra recept på naan bröd som jag kan tipsa om: http://receptfavoriter.se/recept/naan-broed-indiska-broed.html

 

 

6 port

460 g kokta kikärtor

500 g krossade tomater

400 ml kokosmjölk

3 gula lökar

2 vitlöksklyftor, pressade

2 msk riven färsk ingefära

1 chilifrukt

1 msk tomatpuré

2 tsk råsocker

1 tsk örtsalt

1 msk garam masala krydda

 

Skiva löken och finhacka chilin. Stek löken i ett par minuter. Tillsätt vitlök, ingefära och chili och stek i någon minut till. Häll på kokosmjölk och krossade tomater och tillsätt tomatpuré, socker, salt och garam masala. Låt puttra i 10-15 min. Servera tillsammans med jasminris och gärna naan bröd.


RSS 2.0