Örtig ärtsoppa med morot
Ärtsoppa är en väldigt underskattad rätt tycker jag, som lätt blir förstörd i många storkök. Rätt tillagad och kryddad smakar den väldigt fräscht och örtigt till skillnad från unket som den lätt kan smaka annars. Servera den gärna med någon rå grönsak så man får i sig mer vitaminer, som t.ex. morot, vitkål eller skivad purjolök. I det här receptet har jag toppat soppan med morot, vilket funkar bra! Så jag tycker att du ska testa det här receptet även om du inte tror att du gillar ärtsoppa!
(6 port)
500 g torkade ärtor
1,4 l vatten
2 gula lökar, hackade
2 tsk örtsalt
1 msk timjan
2 tsk mejram
1 krm cayennepeppar
4 morötter, rivna
Skölj ärtorna. Blötlägg dem i 6-12 h täckta med vatten i en skål. Koka upp ärtor, vatten, lök och örtsalt. Låt koka ca 1 h. Tillsätt därefter övriga kryddor. Servera soppan toppad med rårivna morötter och en bit bröd.
Örtmarinerad pasta- och bönsallad
En fräsch sallad som är god att äta bara som den är utan tillbehör. Rätten lyfts verkligen av en god och fruktig olivolja att ringla över! När det gäller goda och prisvärda olivoljor kan jag varmt rekommendera den spanska delikatessaffären Best of Spain på Geijersgatan 14 B här i Uppsala!
(4 port)
1 pkt kokta kikärtor (230 g avrunnen vikt)
1 pkt kokta stora vita bönor (230 g avrunnen vikt)
200 g pastaskruvar
1 litet isbergssalladshuvud
2 röda paprikor
1 kruka basilika
1 kruka oregano
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk örtsalt
Finare olivolja att ringla över
Skölj bönorna och kikärtorna. Koka pastan enligt instruktionen på förpackningen. Hacka paprika och isbergssalladen. Knip av bladen från oreganon och basilikan, skölj och hacka dem. Blanda alla ingredienser. Lägg upp på en tallrik och ringla en god olivolja över!
Pasta med morötter, solrosfrön och grädd- och ostsås
En pastasås som baseras på lök, vitlök, grädde, parmesan och ytterligare en sorts ost slår aldrig fel! I såsen kan man tillsätta valfri grönsak och nötter eller vad man känner för. I det här fallet har jag tillsatt morötter och solrosfrön, vilket funkade bra!
(5 port)
500 g tagliatelle
3 st rödlökar
3 vitlöksklyftor, pressade
1,5 dl solrosfrön
5 st medelstora morötter
5 dl grädde
200 g brieost
75 g parmesan
1,5 tsk örtsalt
2 tsk grovmalen svartpeppar
1 krm cayennepeppar
Olja till stekning
Hacka lök fint och morötter i små tärningar. Hetta upp olja och stek solrosfrönen tills de börjar bli gyllenbruna (inte bruna, då smakar de bränt). Ta upp solrosfrönen och ställ de åt sidan. Stek lök och morötter ca 5 min, och ta med vitlöken den sista minuten. Tillsätt grädde och kryddorna och låt sjuda 5-10 min. Koka under tiden pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skär bort mögelkanten på brieosten (den löser sig inte i såsen utan klumpar sig) och tärna den. Riv parmesanen. Tillsätt ostarna och låt dem bara smälta i såsen utan att koka. Klipp gärna pastan i mindre bitar med en sax när den är klar och blanda ihop med såsen. Servera med nymalen svartpeppar på!
Rödbetsbiffar med pepparrotskesella och valnötssallad
Goda rödbetsbiffar som passade bra till pepparrotskesella och valnötssalladen. Det var en väldigt mättande rätt även om det inte ser mycket ut! Kesellan kan man ju variera efter smak, exempelvis med hackad rödlök i tror jag skulle vara gott eftersom det är väldigt gott till rårakor vilket denna rätt påminde om eller annars naturell kesella tror jag också passar bra.
Rödbetsbiffar med pepparrotskesella (4 port)
5 mellanstora rödbetor
3 mellanstora potatisar
2 mellanstora lökar
4 ägg
1,5 tsk örtsalt
1 tsk malen svartpeppar
Olja till stekning
250 g kesella
1 msk riven pepparrot
Blanda kesella med pepparroten. Skala rödbetorna. Riv rödbetor, potatis (gärna med skalet kvar) och lök och blanda med ägg salt och peppar. Forma till biffar och stek på medelhög värme tills de fått stekyta på båda sidor. Servera biffarna med pepparrotskesellan och en bladsallad med hackade valnötter och en god olivolja :P