Nöttoppad ostpaj

Jag vet inte vad det är, men det är någont magiskt med kombinationen ost och nötter, det är farligt gott! Den här pajen som är gjord på grädde blir väldigt krämig och passar väldigt bra ihop med de knapriga nötterna.

 

 

4-5 port

Pajdeg

250 g kesella

2,5 dl vetemjöl

Fyllning

3 dl riven ost, t.ex. cheddar eller emmentaler

3 ägg

3 dl grädde

0,5 tsk örtsalt

1 krm svartpeppar

1 krm vitpeppar

1 krm muskot

Topping

200 g naturella hasselnötter

Olja till stekning

 

Sätt ugnen på 200 grader. Knåda ihop kesella och mjöl och tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 min. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor till äggstanningen. Sprid ut den rivna osten i pajskalet och häll äggstanningen över. Grädda i ugnen i ca 20-25 min eller tills pajen fått fin färg. Stek under tiden hasselnötterna i lite olja tills de börjar bli mörkare bruna. Låt svalna något och grovhacka dem. Servera pajen med hackade nötter och en grönsallad.


Rödbets- och linssoppa med mandel- och ärtchutney

 

Det här är en rätt med spännande smakkombinationer. Soppan blir väldigt mustig och god och får en spännande kontrast emot den syrligt ingefärssmakande ärt- och mandelchutneyn. (Receptet är inspirerat från en recept i tidiningen Buffé från 2013)

 

 

5-6 port

Rödbets- och linssoppa

1 gul lök

1 kg rödbetor

3 st morötter

3 dl röda linser

1 vitlöksklyfta, pressad

1 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

1 l vatten

Olja till stekning

Havssalt till servering

Mandel- och ärtchutney

200 g sötmandel

300 g frysta gröna ärter

Ca 5 cm lång bit färsk ingefära

2 msk färskpressad citronjuice

1 dl vatten

 

Hacka löken. Skala rödbetor. Skär rödbetor och morötter i cm-stora kuber. Hetta upp olja i en gryta. Stek mandlarna tills de börjar bli mörkbruna. Lägg dem åt sidan och låt svalna. Stek lök, vitlök, rödbetor och morötter i ett par minuter. Tillsätt vatten, linser, salt och peppar och låt koka i ca 30 min eller tills rödbetorna och morötterna blivit mjuka. Kör under tiden ingredienserna till mandel- och ärtchutneyn i en matberedare till en finkornig massa. Servera soppan med en stor klick chutney! En nypa havssalt blir även väldigt gott att sprida över, vilket passar väldigt bra ihop med den sötsyrliga rätten.


RSS 2.0