Citron- och chilipasta med tofu och sparris

 

Den här pastasåsen bjuder på en hel buffé av underbara smaker; vitlök, citron, chili och parmesan för att nämna några. Var och en av dessa är goda var för sig, men tillsammans blir de en himmelsk smakupplevelse!

 

 

4 port

250 g tofu

1 gul lök

250 g grön sparris

2 vitlöksklyftor

1 röd chilifrukt

3 dl grädde

2 msk pressad citronsaft

0,5 tsk örtsalt

1 tsk grovmalen svartpeppar

20 g färsk persilja, hackad (eller ca 0,5 dl fryst hackad)

75 g parmesan, riven

400 g spaghetti

 

Sätt på pastavatten. Skiva löken och skär sparrisen i mindre bitar. Tärna tofun och stek den i 5-10 min tills den fått en fin stekyta. Ta sedan upp den ur grytan. Lägg i pastan i det kokande vattnet och koka enligt anvisningen på förpackningen. Stek under tiden lök, sparris, vitlök och chili i ett par minuter. Häll på grädde och citronsaft och tillsätt salt, peppar och persilja. Låt puttra i 3-5 min minuter. Dra grytan från plattan och rör ner den rivna parmesanen så den smälter i såsen. Servera pastan med pastasåsen och låt smakerna flöda!


Kikärtssoppa

 

En god olivolja är pricken över i:et för denna soppa vars fruktighet blir en perfekt kontrast till de övriga smakerna av söta tomater och syrlig örtighet från rosmarinen.

 

 

5 port

400 g torkade kikärtor (ca 9 dl färdigkokta)

1 kg krossade tomater

130 g mangold

1 purjolök

3 vitlöksklyftor, pressade

6 dl kokspad

1 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

1 krm cayennepeppar

1 msk rosmarin

1 tsk råsocker

1 dl olivolja att ringla över

Olja till stekning

 

Blötlägg och koka kikärtorna enligt anvisningen på förpackningen. Spara 6 dl av kokvattnet och häll bort resten. Mixa 2/3 av kikärtorna med 5 dl av kokvattnet med en matberedare eller mixer. Skiva purjolöken. Stek purjolök och vitlök ca 1 min. Tillsätt de krossade tomaterna. Använd den sista decilitern kokvatten för att skölja ur förpackningarna för de krossade tomaterna och tillsätt det till grytan. Rör ner kryddorna, kikärtsmoset, de hela kikärtorna och mangolden. Låt puttra i ca 5 min. Servera soppan med olivolja ringlad över!


Rödbetssoppa

 

Jag gillar mat där man får känslan av att det man äter skulle kunna vara en efterrätt, även fast det mättar som en huvudrätt. Denna känsla frambringas hos mig av den här soppan med sötman från rödbetorna ihop med gräddigheten från grädden och keson. Mmm!

 

 

5 port

1 gul lök

1 kg rödbetor

6 dl vatten

3 dl grädde

1 tsk örtsalt

0,5 tsk malen svartpeppar

500 g keso

 

Skala rödbetorna och finhacka dem och löken i en matberedare. Tillsätt alla ingredienser, utom keson, i en gryta och låt koka i ca 7-8 min. Servera soppan med en stor klick keso i!


Lasagne med keso, zucchini och fetaost

 

En god lasagne med en smakrik tomat- och kesosås varvad med fräsch zucchini och toppad med en härlig touch av sälta från fetaosten!




5 port

1 gul lök

2 morötter

1 dl röda linser

500 g keso

9 lasagneplattor

1 zucchini

400 g passerade tomater

3 vitlöksklyftor, pressade

2 msk tomatpuré

2 tsk basilika

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk malen chilipeppar

0,5 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

200 g fetaost

Olja till stekning

 

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken, grovriv morötterna och skölj linserna. Stek löken i ca 30 s, tillsätt morötterna och vitlöken och stek i ytterligare ett par minuter. Tillsätt därefter de passerade tomaterna, linserna, tomatpurén och alla kryddorna och låt puttra i ca 5 min. Strimla under tiden zucchinin i tunna skivor gärna med hjälp av en osthyvel. Dra grytan från plattan när den puttrat klart och rör ner keson. Varva lasagneplattor, sås och strimlad zucchini i tre lager i en ugnssäker form. Börja med lasagneplattor längst ner och avsluta med sås överst. Smula över fetaost längst upp och tillaga i ugnen i ca 20 min.


Morotssoppa med blodapelsin och ingefära

En stärkande och färggrann soppa som piggar upp i vintermörkret, med härliga smaker från blodapelsin, ingefära och morot.

 

 

5 port

1 kg morötter

2 dl röda linser

1 gul lök

2 st vitlöksklyftor, krossade

2 msk färsk ingefära, grovriven

Saften från två blodapelsiner

1,2 liter vatten

1,5 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

1-2 krm cayennepeppar (beroende på önskad styrka)

1 tsk råsocker

3 dl cashewnötter

Olja till stekning

 

Hacka löken, skiva morötterna  och skölj linserna. Hetta upp olja i en gryta och stek cashewnötterna tills de blir gyllenbruna. Lägg dem åt sidan. Stek löken i ett par minuter. Tillsätt sedan vitlöken, ingefäran och morötterna och stek i ytterligare ett par minuter. Häll på vattnet och tillsätt linserna och kryddorna och låt koka i 10-15 min tills morötterna blivit mjuka. Dra grytan från plattan och häll i saften från blodapelsinerna. Mixa soppan med en stavmixer eller matberedare tills den blir ganska slät. Servera soppan med de stekta chashewnötterna!


Pastagratäng med halloumi

 

En god och ostig pastagratäng med smak av örtkryddor och fräscha grönsaker.

 

 

5 port

300 g pasta

200 g halloumi

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor, pressade

1 zucchini

250 g körsbärstomater

70 g färsk spenat

1 pkt krossade tomater

1 dl vatten

2 msk tomatpuré

1 tsk örtsalt

1 tsk grovmalen svartpeppar

1 msk oregano

1 tsk timjan

1 krm cayennepeppar

200 g mozzarella, riven

Olja till stekning

 

Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan ungefär 2/3 av koktiden enligt anvisningen på förpackningen. Hacka löken, skiva zucchinin, halvera tomaterna och tärna halloumin. Stek halloumin tills den har fått en fin stekyta och ta sedan upp den ur pannan. Stek zucchinin tills den börjar bli lite mjuk och ta sedan upp den ur pannan. Stek löken ett par min och stek med vitlöken de sista 30 s. Häll på de krossade tomaterna. Skölj ur förpackningen med vattnet och tillsätt det sedan till pannan. Tillsätt tomatpurén och alla kryddor och låt puttra i några minuter. Blanda sedan alla ingredienser utan mozzarellan i en ugnssäker form. Toppa med mozzarellan och gratinera i ugnen i ca 10-15 min.


RSS 2.0