Morotssoppa med blodapelsin och ingefära
En stärkande och färggrann soppa som piggar upp i vintermörkret, med härliga smaker från blodapelsin, ingefära och morot.
5 port
1 kg morötter
2 dl röda linser
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor, krossade
2 msk färsk ingefära, grovriven
Saften från två blodapelsiner
1,2 liter vatten
1,5 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
1-2 krm cayennepeppar (beroende på önskad styrka)
1 tsk råsocker
3 dl cashewnötter
Olja till stekning
Hacka löken, skiva morötterna och skölj linserna. Hetta upp olja i en gryta och stek cashewnötterna tills de blir gyllenbruna. Lägg dem åt sidan. Stek löken i ett par minuter. Tillsätt sedan vitlöken, ingefäran och morötterna och stek i ytterligare ett par minuter. Häll på vattnet och tillsätt linserna och kryddorna och låt koka i 10-15 min tills morötterna blivit mjuka. Dra grytan från plattan och häll i saften från blodapelsinerna. Mixa soppan med en stavmixer eller matberedare tills den blir ganska slät. Servera soppan med de stekta chashewnötterna!