Saffranssmakande lins- och kikärtssoppa med kikärt- och färskostcitronkräm

 

Den här soppan har väldigt härliga och spännande smakkombinationer. Saffranssmaken från den mustiga tomatsoppan blir väldigt god ihop med den fluffiga och citronsmakande kikärts- och färskostkrämen. Jag gillar även hur rätten ger mig associationer till saffransbullar och cheesecake... :) (Recepten är inspirerade från boken "Smaker från Saltå Kvarn" av Åsa Swanberg.)

 

 

4-5 port

Saffranssmakande kikärtssoppa

400 g kokta kikärter (avrunnen vikt)

1 dl röda linser

1 gul lök

1 vitlöksklyfta, pressad

500 g krossade tomater

5 dl vatten

1 g saffran

0,5 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

Olja till stekning

 

Kikärt- och färskostcitronkräm

230 g kokta kikärter (avrunnen vikt)

200 g cream cheese

1 vitlöksklyfta

Rivet citronskal från 1 citron

0,5 tsk örtsalt

1 krm svartpeppar

 

Hacka den gula löken. Skölj linserna. Hetta upp olja i en gryta och stek löken i ca 1 min. Tillsätt den pressade vitlöksklyftan och stek ytterligare i ca 1 min. Tillsätt övriga ingredienser till soppan och låt koka i 10 min. Gör under tiden kikärts- och färskostcitronkrämen genom att köra alla ingredienserna i en matberedare tills det blir en slät och fluffig massa. Servera soppan med en stor klick citronkräm.


RSS 2.0