Spenatsoppa med ägg och bröd med vitlöks- och persiljesmör

 

En god och kryddig spenatsoppa med undebara bröd med vitlöks- och persiljesmör till :)

 

 

Spenatsoppa med ägg (4 port)

450 g hackad spenat (antingen fryst eller förvälld färsk)

2 dl grädde

4 dl vatten

2 vitlöksklyftor

1 tsk örtsalt

1 tsk timjan

0,5 tsk svartpeppar

1 krm vitpeppar

0,5 krm cayennepeppar

4 ägg

olja till stekning

 

Koka äggen 6-8 min och skär dem i halvor. Stek pressad vitlök ca 1 min i lite olja, tillsätt resten av ingredienserna och koka ca 5-10 min. Häll soppan i skålar och lägg i ägghalvorna. Servera med rostat bröd med vitlöks- och persiljesmör enligt recept nedan.

 

Vitlöks- och persiljesmör

100 g smör

1 vitlöksklyfta

0,5 dl hackad persilja

1 krm örtsalt

 

Pressa vitlök och blanda med övriga ingredienser. Bred ut på varmt bröd och njut!

 


Ärt- och morotsbiffar med potatisgratäng

 

Väldigt goda ärt- och morotsbiffar som passade bra till potatisgratäng! De får stekas försiktigt så de inte faller isär!

 

 

Ärt- och morotsbiffar, 4 port

5 dl gröna ärter

2 medelstora gula lökar
2 medelstora morötter
2 vitlöksklyftor
2 tsk mejram
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
2 dl sojamjöl

 

Kör alla ingredienser i matberedare till en grovkornig massa (alt. mosa ärter, hacka lök och riv morötter för hand och blanda med övriga ingredienser). Forma till biffar med händerna och stek på låg värme tills de får fin färg. Servera gärna tillsammans med potatisgratängen nedan och en grönsallad och njut!

 

Potatisgratäng, 4 port

800 g potatis

1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk timjan
1,5 tsk örtsalt
2 dl grädde
3 dl mjölk
2-3 dl riven ost

 

Skiva potatis (gärna med skalet på) och purjolök, blanda om vartannat tillsammans med timjan, pressad vitlök och örtsalt i en ugnssäker form. Häll på grädde och mjölk och toppa med riven ost. Grädda ca 45 min i 200 grader.

 

Nu blir det nog inget mer inlägg förrän nästa vecka, för nu har jag lagat så mycket mat de senaste dagarna så jag måste äta ur kylen och frysen... :)


Crêpes med feta, valnötter, päron, sparris och avokado

Den här blandningen av sötma hos päronen, sälta hos fetaosten, krämigheten hos avokadon, krispigheten i sparrisen och nötsmaken hos valnötterna blev en riktig hit! Det är ett egetpåhittat recept, men med viss instpiration (speciellt när det gäller crêpesreceptet) från ett recept i Hälsokokboken av Ulrika Davidsson. Är det en efterrätt? Är det en huvudrätt? Ja både ock, det är en huvudrätt som smakar som en efterrätt men mättar som en huvudrätt! Kan det bli bättre?! :) Obs, det är godare än vad det ser ut på bilden!

 


Crêpes, 4 portioner (8 st):

3 ägg
5 dl mjölk
1,5 dl fullkornsmjöl av dinkel
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk olja

 

Vispa ägg, mjöl och hälften av mjölken till en klumpfri smet. Vispa ner resten av ingredienserna. Stek som pannkakor.

 

Fyllning

200 g fetaost
130 g valnötter
2 avokado
2 päron
1 knippe sparris
1 msk olja
1  tsk grovmalen svartpeppar

 

Skär sparrisen i mindre bitar och stek ett par min i stekpanna. Grovhacka valnötterna. Tärna avokado, päron och fetaost. Blanda alla ingredienser. Lägg ut blandningen på ena halvan av en crêpe och vik över andra halvan. Ät tillsammans med en grönsallad. Mums!


En matblogg startad

Nu är det dags att starta en matblogg, efter alla ggr jag suttit och ”mmm-at” åt mat som jag lagat och tänkt att jag ska skriva ner receptet men inte orkat, eller skrivit ner det på någon liten lapp som försvunnit, eller de ggr jag lagat något från en kokbok och önskat att fler skulle få smaka av denna goda rätt. Så nu ska jag lägga upp det på internet istället och föreviga mina favvo-recept, både för min och alla andras skull :) Det var dagens matlagning som gjorde att jag inte kunde vänta mer, vilket kommer bli mitt första matinlägg!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0