Het böngryta med guacamole

 

En mustig och het böngryta med guacamole som grädde på moset!

 

 

7 port

2 dl vardera av tre sorts torkade bönor (t.ex. svarta, kidney och borlotti)

2 rödlökar

2 paprikor

2 vitlöksklyftor, pressade

1 kg krossade tomater

4 dl bönspad

0,5 dl tomatpuré

0,5 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

1 tsk spiskummin

1 tsk koriander

2 tsk chilipeppar

2 tsk oregano

1 kruka koriander

Olja till stekning

 

Blötlägg och koka bönorna enligt anvisningen på förpackningarna (det går med fördel att göras med alla sorter i samma gryta, använd den längsta koktiden). Spara 4 dl av spadet från bönkoket innan det hälls av. Gör guacamolen enligt tidigare recept i bloggen, under ”Majstortillas med stekta bönor och guacamole” från april 2011 (men uteslut gärna rödlök, tomat och chili ur receptet eftersom det ändå ingår i grytan). Hacka rödlöken och skär paprikan i mindre bitar. Hetta upp olja i en gryta och stek löken i ca 1 min. Lägg i vitlök och paprika och stek ytterligare i ca 1 min. Tillsätt krossade tomater, bönspad, tomatpuré och alla torra kryddor och låt puttra i ca 5-10 min. Plocka under tiden bladen från koriandern och rör ner dem när grytan kokat klart. Servera böngrytan med en stor klick guacamole!


Dhal med gröna linser

 

Vilken smakexplosion denna linsgryta ger i munnen! Jag kunde känna härliga och fräscha smaker av ingefära, chili, vitlök och kryddor långt efter jag slutat äta den. Det skulle kunna användas istället för munspray för att ge en fräsch känsla i munnen! ;)

 


 

 

4 port

4 dl gröna linser

1 gul lök

0,5 dl grovriven ingefära

1-2 gröna chili (beroende på önskad hetta)

2 vitlöksklyftor, pressade

7 dl vatten

1 tsk gurkmeja

1 tsk örtsalt

1 tsk garam masala

1 kruka koriander

Olja till stekning

 

Skölj linserna. Hacka löken och chilin. Hetta upp olja i en gryta. Stek löken i ca 1 min. Tillsätt vitlök, chili och ingefära och stek i ytterligare i ca en halvminut. Tillsätt linser, vatten och de torra kryddorna. Låt koka i ca 30 min (koktiden kan förkortas till ca 20 min om man blötlägger linserna i ett par timmar innan). Plocka under tiden bladen från koriandern och rör ner dem i grytan efter den har kokat klart. Servera gärna grytan tillsamman med naanbröd!

 


Tofu i jordnötssås

 

Det här är vansinnigt gott! Hetta från röd currypasta och krämighet från kokosmjölk som rundas av med en härlig jordnötssmak. Det är definitivt min nya favoriträtt!

 

 

4 port

540 g tofu

400 g kokosmjölk

2 tsk röd currypasta

250 g rostade och saltade jordnötter

1 msk rapsolja

1 dl vatten

1 msk färskpressad limejuice

Olja till stekning

 

Kör jordnötterna i en matberedare med rapsolja till ett krämigt jordnötssmör. Hetta upp olja i en gryta. Tärna tofun och stek den i ca 10 min tills den fått en stekyta. Ta upp tofun ur grytan. Lägg i currypastan och stek den hastigt i några sekunder. Häll på kokosmjölk, vatten och rör ner jordnötssmöret. Lägg i tofun och låt såsen puttra i ca 5-10 min. Rör om då och då så den inte fastnar i botten. Rör till sist i limejuicen. Servera gärna med ris och grönsaksstavar!


RSS 2.0