Mutter Paneer

 

Jag har nyligen upptäckt att det finns många goda vegetariska rätter i det indiska köket. Här kommer min nya favoriträtt! Hemmagjord paneer (indisk ost) smakar väldigt gott och gräddigt. Det smakar mums ihop med den kryddiga tomatsåsen och de gröna ärterna.

 

 

4-5 port

 

Paneer

2 l mjölk, fetthalt 3%

1 msk färskpressad citronjuice

 

Sås

1 gul lök

2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk finriven ingefära

4 st tomater (eller 500 g krossade tomater)

3 dl gröna ärter

0,5 dl grädde

2 tsk mald koriander

1 tsk gurkmeja

1 tsk chilipeppar

1 tsk garam masala

1 tsk örtsalt

Olja till stekning

 

Paneer: Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull. Rör om till och från. Ta av kastrullen från plattan när mjölken börjat koka och tillsätt citronsaften. Rör om i någon min tills det blivit en grynig vätska. Lägg en kökshandduk i ett durkslag. Häll över vätskan med ostmassa och låt vätskan rinna bort (vätskan kan med fördel sparas och användas till att göra chapati, ett indiskt bröd som det kommer komma recept på senare i bloggen). Krama sedan handduken tills så mycket vätska som möjligt pressats ur. Platta till ostmassan inuti handduken till en ca 2 cm tjock kaka. Ställ en stekpanna ovanpå (eller något annat tungt) och låt stå i ca 30 min, tills osten blivit kompakt.

 

Mutter Paneer: Hacka löken och tomaterna. Hetta upp olja i en gryta och stek löken i ca 1 min. Tillsätt vitlök och ingefära och stek ytterligare en halvminut. Tillsätt tomaterna, grädden och kryddorna och låt puttra i ca 10 min. Skär under tiden paneerosten i ca 2 cm stora tärningar. Rör till sist ner ärterna och paneer i grytan. Servera rätten med ris eller något indiskt bröd som naanbröd eller chapati!


RSS 2.0