Tomatsoppa med äckmackor med hemmagjord citronmajonnäs

 

Den här tomatsoppan är väldigt mustig och god. Tillsamman med äggmackor och hemmagjord citronmajonnäs (som är så gott!) blir den väldigt matig också.

 

 

5 port

Bröd/knäckebröd efter behag

7-8 ägg

En sats tomatsoppa (se nedan)

En sats majonnäs (se nedan)

 

Koka äggen ca 6 min och skiva dem. Tillaga tomatsoppan och majonnäsen enligt recept nedan. Servera soppan tillsammans med äggmackor med majonnäs ringlad över äggen.

 

Tomatsoppa

1 gul lök

2 morötter

2 stjälkar selleri

2 vitlöksklyftor

1,5 kg krossade tomater

2 dl vatten

2 tsk paprikapulver

2 tsk timjan

1 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

20 g gräslök

1 kruka basilika

Olja till stekning

Olivolja till servering

 

Hacka lök och skiva morot och selleri tunt. Mosa vitlöksklyftorna med den breda sidan av en kniv. Hetta upp olja i en gryta och stek grönsakerna och lökarna i ett par minuter. Tillsätt de krossade tomaterna, vatten och de torra kryddorna. Låt koka ca 25 min eller tills grönsakerna blivit mjuka. Plocka bladen från basilikan och skär gräslöken i kortare bitar. Tillsätt basilika och gräslök till soppan och mixa slät med en mixerstav. Ringla gärna olivolja över soppan vid servering.

 

Citronmajonnäs

1 äggula

1,5 dl solrosolja

1 kryddmått örtsalt

1 msk pressad citronsaft

 

Låt alla ingredienser bli rumstempererade. Vispa ihop äggula, salt och citronsaft. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning tills majonnäsen fått önskad konsistens. Tillsätt oljan extra långsamt i början så majonnäsen inte skär sig.

 


RSS 2.0