Vattenmeloncurry med svarta linsbiffar

 

Det här är en spännande matkombination med kryddiga linsbiffar tillsammans med en riktigt het och välsmakande curry gjord på vattenmelon. Receptet är inspirerat från ”New Vegetarian Kitchen” av Nicola Graimes.

 

 

4-5 port

Vattenmeloncurry

2 kg vattenmelon

1 röd chili

2 msk finriven färsk ingefära

2 vitlöksklyftor, pressade

2 tsk spiskummin

2 tsk gurkmeja

2 tsk mald koriander

2 msk limejuice

0,5 dl hackad färsk mynta

 

Svarta linsbiffar

230 g torkade svarta linser

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 tsk spiskummin

2 tsk garam masala

2 tsk mald koriander

1 tsk mald chilipeppar

1 ägg

0,5 dl vetemjöl

Olja till stekning

 

Tillaga linserna enligt anvisningen på förpackningen. Kör därefter alla ingredienser till linsbiffarna i en matberedare. Forma smeten till  stora biffar. Skär hälften av vattenmelonen i ca 2 cm stora kuber. Kör andra hälften i en matberedare tills det blir puré. Hetta upp olja i en gryta och i en stekpanna. Stek chili, ingefära och vitlök i grytan i ca 1 min. Tillsätt övriga ingredienser till vattenmeloncurryn utom limejuicen och myntan och låt puttra ca 10 min. Stek under tiden linsbiffarna. Rör ner limejuice och mynta i curryn och servera tillsammans med biffarna. Förundras och njut!


Chili- och sesamsmakande grönsakswok med quinoa

 

Quinoa är en både god och näringsrik ört som dessutom innehåller fullvärdigt protein. Den kan därmed med fördel ätas till grönsaksrätter som denna krispiga chili- och sesamsmakande wok.

 

 

4-5 port

3 dl quinoa

250 g broccoli

2 pak choi (eller t.ex. hjärtsallad eller salladskål går också bra)

150 g sockerärtor

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 röd chili

2 msk finriven färsk ingefära

2 msk soja

2 tsk sesamolja

Olja till stekning

 

Tillaga quinoan enligt anvisningen på förpackningen. Skär broccolin i mindre buketter. Grovhacka pak choien. Skiva löken, vitlöken och chilin. Hetta upp olja i en wokpanna och stek alla grönsaker i ca 2-3 min. Häll över soja och sesamolja och blanda. Servera tillsammans med quinoan.


Quesadillas med svarta bönor, jalapeño och mozzarella

 

Det här är farligt gott! Frasiga tortillabröd, tacokryddade grönsaker med hetta från jalapeño och smältande mozzarella... Mmm... (Receptet är inspirerat från "New Vegetarian Kitchen" av Nicola Graimes)

 

 

4-5 port

460 g kokta svarta bönor (avrunnen vikt)

200 g mozarella

2 röda paprikor

1 rödlök

1 jalapeño

1 vitlöksklyfta, pressad

1 tsk spiskummin

0,5 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

8 st små tortillabröd

Olja till pensling

1 sats guacamole (se recept under ”Majstortillas med stekta bönor och guacamole” från april 2011)

 

Sätt ugnen på 200 grader. Tillred guacamolen enligt recept tidigare i bloggen. Skär paprikan i korta stavar. Hacka rödlöken och finhacka jalapeñon. Dela mozzarellan i mindre bitar. Rör ihop alla ingredienser och kryddor och fördela på 4 st tortillabröd på en ugnsplåt. Lägg på ett tortillabröd ovanpå varje fyllning och pensla det övre brödet med olja. Grädda i ugnen i ca 10 min eller tills bröden börjar bli gyllenbruna. Servera med guacamole!


Spenat och fetaostpaj

 

Den här pajen har ett härligt tunt och frasigt pajskal av filodeg. Med den smakrika fyllningen med spenat, fetaost och vitlök med en touch av sesamfrön och mynta blir det verkligen en hit! (Receptet är insirerat av ett recept ur "Det Vegetariska Köket" av Lotta Brinck)

 

 

4-5 port

130 g filodeg

250 g färsk spenat

1 purjolök

150 g fetaost

3 ägg

2 dl mjölk

1 vitlöksklyfta, pressad

1 tsk torkad mynta

0,5 tsk örtsalt

2 msk sesamfrön

 

Sätt ugnen på 200 grader. Förväll spenaten genom att koka den i ca 1 min och sedan låta vattnet rinna av. Täck pajformen med filodegen. Skiva purjolöken. Vispa ägg och mjölk och rör ner vitlök, salt och mynta. Fördela spenat, purjolök och smulad fetasot i pajformen. Häll över äggstanningen och toppa med sesamfrön. Grädda i ugnen i ca 30 min eller tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.


RSS 2.0