Kikärtstagine med saffran

 

Här kommer en gryta med nordafrikanska smaker. Den är väldigt smakfull och god och passar bra till couscous. Receptet är inspirerat från ”Chickpea tagine with harissa” från The Meat Free Cookbook.

 

 

 

5 port

1 gul lök

2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk finriven färsk ingefära

2 morötter

1 sötpotatis

2 röda paprikor

1 1/2 selleristjälkar

1 zucchini           

500 g krossade tomater

700 g kokta kikärter, avrunnen vikt

1 tsk malen spiskummin

1 tsk malen koriander

1 tsk örtsalt

0,5 g saffran

1 kanelstång

3 dl vatten

Olja till stekning (t.ex. rapsolja)

 

Hacka löken. Skiva morötter och selleri. Skala sötpotatisen och skär den i ca 1-2 cm stora kuber. Hetta upp olja i en gryta. Stek löken i ca 1 min. Tillsätt morötter, selleri, sötpotatis, vitlök och ingefära och stek i ytterligare ca 3 min. Rör ner krossade tomater, vatten och alla kryddor. Låt koka i ca 20 min eller tills grönsakerna blivit mjuka men fortfarande är lite al dente. Skiva under tiden zucchinin och dela till halvmånar. Skär paprikan i ca 2 cm stora bitar. Tillsätt zucchini, paprika och kikärter och låt grytan koka i ett par minuter till. Servera den med fullkornscouscous.


Mungbönor i kokosmjölkscurry

 

Den här rätten smakar som inget jag tidigare har smakat! Jag tror det kan vara de rostade kumminfröna som ger en speciell smak, eller så är det en kombination av alla ingredienserna. Så det är svårt för mig att förklara, ni får helt enkelt lita på mig att den är god och prova själva! (Receptet är inspirerat från Vikram Vijs ”Mung Beans in Coconut Curry” ifrån kokboken Vij’s at Home.)

 

 

 

6 port

3 dl torkade mungbönor

500 g passerade tomater

4 dl kokosmjölk

2 vitlöksklyftor, pressade

2 msk finriven färsk ingefära

1 msk kumminfrön

2 msk mald koriander

1 tsk gurkmeja

2 tsk örtsalt

1 krm cayennepeppar

1 kruka koriander

Olja till stekning (t.ex. rapsolja)

 

Koka (och ev blötlägg) bönorna enligt anvisningen på förpacknignen. Hetta upp olja i en gryta. Stek kumminfrön i ca 1 min. Tillsätt vitlök och ingefära och stek ytterligare ca 1 min. Rör ner passerade tomater, kokosmjölk och alla torra kryddor och låt puttra i ca 5-10 min. Plocka bladen från koriandern. Tillsätt bönor och korianderblad och låt koka upp igen. Servera med råris.

 


Majs- och currysoppa

 

Det här är en väldigt lättlagad rätt (som lagas på mindre än en kvart!) och dessutom är väldigt god! Jag gillar kombinationen av krispig lök, gräddighet från crème fraiche, lätt hetta, currysmak och sötma från majsen!

 

 

4 port

1 gul lök

1 vitlöksklyfta, pressad

460 g kikärter (avrunnen vikt)

5 dl fryst majs

2 dl crème fraiche

2 dl vatten

1 tsk örtsalt

0,5 msk curry

1 tsk chiliflakes

Olja till stekning (t.ex. rapsolja)

 

Hacka löken. Hetta upp olja i en gryta och stek löken i ca 1 min. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare ca en halvminut. Tillsätt resterande ingredienser och låt soppan koka upp i ett par minuter. Servera med ett gott bröd!


Kidneybönor och ris (Rajma Chawal)

 

Det här är en mycket vanlig indisk rätt som är enormt smakrik! Den är inspirerad från Vikram Vijs recept ifrån kokboken ”Vij’s at home”. Istället för teskedar av kryddor använder han sig av matskedar! Så den har mycket smak av en mängd olika kryddor. Rätten är dessutom lättlagad och billig! Det finns alltså ingen anledning till att inte prova att laga den!

 

 
 

6 port

1 gul lök

2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk finriven ingefära

500 g krossade tomater

1 msk malen spiskummin

1 msk koriander

2 tsk chilipeppar

1 tsk gurkmeja

1 tsk malen svartpeppar

1 tsk örtsalt

700 g kokta kidneybönor (avrunnen vikt)

1 dl naturell youghurt

Olja till stekning (t.ex. rapsolja)

 

Hacka löken. Hetta upp olja i en gryta och stek löken i ca 1 min. Tillsätt vitlök och ingefära och stek i ytterligare ca en halvminut. Tillsätt krossade tomater och alla kryddor och låt puttra i ca 10 min. Rör ner kidkeybönor och youhurt och låt grytan koka upp igen. Servera rätten med ris (alternativt naan- eller chapatibröd).


Spenatplättar med chili- och limesmör

 

Det här är verkligen en upplevelse av nya smakkombinationer! Jag får erkänna att jag aldrig själv skulle ha kommit på att kombinera grönsaksplättar med smaksatt smör, men det var verkligen ett hit! Receptet är hämtat (med några modifikationer) från tidnigen Buffé från i år. Plättarna är goda i sig, men limesmöret lyfter verkligen smaken, ger hetta, syrlig limesmak och god vitlökssmak. Supergott!

 
 
 

4 port

 

Plättar

250 g färsk spenat

1 gul lök

2 gröna chili

2 ägg

50 g smör

1,75 dl vetemjöl

1,5 dl mjölk

1 msk bakpulver

0,5 tsk salt

1 tsk malen spiskummin

Olja till stekning (t.ex. rapsolja)

 

Chili- och limesmör

100 g smör

Finrivet skal av 1 lime

1 vitlöksklyfta, pressad

1 krm chiliflakes

1 krm örtsalt

 

Blanda ingredienserna till limesmöret och ställ in det i kylen. Förväll spenaten genom att lägga den i kokande vatten ca 1 min och sedan hälla bort vattnet. Klipp spenaten i småbitar. Hacka lök och chili. Smält smöret i en kastrull. Separera gulan från vitan för det ena ägget. Vispa ihop 1 ägg, 1 äggula mjöl, mjölk, smält smör, bakpulver, salt och spiskummin i en bunke. Rör ner lök, chili och spenat. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner det i smeten. Stek plättar med ca 2 msk smet per plätt tills de får fin stekyta på båda sidor. Servera plättarna med en klick limesmör.


RSS 2.0