Spenatplättar med chili- och limesmör

 

Det här är verkligen en upplevelse av nya smakkombinationer! Jag får erkänna att jag aldrig själv skulle ha kommit på att kombinera grönsaksplättar med smaksatt smör, men det var verkligen ett hit! Receptet är hämtat (med några modifikationer) från tidnigen Buffé från i år. Plättarna är goda i sig, men limesmöret lyfter verkligen smaken, ger hetta, syrlig limesmak och god vitlökssmak. Supergott!

 
 
 

4 port

 

Plättar

250 g färsk spenat

1 gul lök

2 gröna chili

2 ägg

50 g smör

1,75 dl vetemjöl

1,5 dl mjölk

1 msk bakpulver

0,5 tsk salt

1 tsk malen spiskummin

Olja till stekning (t.ex. rapsolja)

 

Chili- och limesmör

100 g smör

Finrivet skal av 1 lime

1 vitlöksklyfta, pressad

1 krm chiliflakes

1 krm örtsalt

 

Blanda ingredienserna till limesmöret och ställ in det i kylen. Förväll spenaten genom att lägga den i kokande vatten ca 1 min och sedan hälla bort vattnet. Klipp spenaten i småbitar. Hacka lök och chili. Smält smöret i en kastrull. Separera gulan från vitan för det ena ägget. Vispa ihop 1 ägg, 1 äggula mjöl, mjölk, smält smör, bakpulver, salt och spiskummin i en bunke. Rör ner lök, chili och spenat. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner det i smeten. Stek plättar med ca 2 msk smet per plätt tills de får fin stekyta på båda sidor. Servera plättarna med en klick limesmör.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0