Valnöts-, persilje- och getostpesto med pasta, potatis och brytbönor

 

Den här peston är vansinnigt god! Jag skulle kunna äta upp allt med en sked rakt av. Men den passar även väldigt bra ihop med pasta, färskpotatis och lättkokta brytbönor. (Receptet är inspirerat från Hugh Fearnley-Whittingstalls recept ”Pasta with pesto and green beans” från tv-programmet River Cottage.)

 

 

6 port

600 g potatis

600 g brytbönor (gärna 300 g var av två olika sorter)

250 g pasta

70 g valnötter

70 g hård getost, t.ex. Chevrette

1 kruka persilja

1,5 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

1 krm svartpeppar

Olja till stekning

 

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skär potatisen i klyftor och koka i ca 7-8 min. Koka brytbönorna i någon minut. (Om du har en bra spis kan du koka allt i samma kastrull genom att först lägga i pastan, sedan potatisen och till sist bönorna.) Hetta upp lite olja i en panna och stek valnötterna tills de börjar få lite färg. Plocka av bladen från persiljan och grovriv osten. Kör valnötter, ost, persilja, olivolja, vitlök och svartpeppar i en matberedare till en grynig massa. Blanda peston med pasta, potatis och bönor. Servera gärna rätten tillsammans med kokta rödbetor.

 


Rödbets- och getostpaj

 

Den här pajen har jag ätit 5 dagar i sträck nu och jag är fortfarande sugen på mer! Jag tror inte jag behöver säga något mer. Jag måste erkänna att receptet är mer eller mindre tagit rakt av från ett recept i tidinigen Allers från 2010. Receptet var så bra så i prinicp inget behövdes ändras.

 

 

4-5 port

Pajdeg

125 g smör

3 dl vetemjöl

1 äggula

Fyllning

400 g rödbetor

2 vitlöksklyftor, finhackade

150 g getost

250 g keso

3 ägg

1 dl vispgrädde

0,5 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

Rapsolja

Topping

50 g pinjenötter

1 kruka oregano

 

Sätt ugen på 200 grader. Smält smöret och blanda med mjöl och äggula. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 min. Skala rödbetorna och skär dem i ca 2 cm stora bitar. Blanda rödbetor, vitlök och olja i en ugnssäker form och grilla i ugnen i ca 10 min. Häll över allt i pajskalet. Skiva getosten och bred ut den över rödbetorna. Vispa ägg, grädde, salt och peppar. Blanda ner keso och häll det över pajen. Grädda pajen i ca 35 min eller tills den fått fin färg. Stek under tiden pinjenötterna i lite olja tills de börjar bli gyllenbruna och repa oreganobusken. Strö pinjenötter och oregano över pajen innan servering.


Auberginegratäng med getost

 

Gillar man aubergine och getost är det här receptet ett måste att testa! För att undvika att gratängen ska bli så vattnig kan man vattna ur auberginen med salt eller steka den något innan den används i gratängen, men jag föredrar den effetivare metoden nedan:

 

 

5 port

1 gul lök

2 vitlöksklyftor, pressade

800 g krossade tomater

1 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

700 g aubergine (ca 2-3 st)

400 g getost

1 kruka basilika

Olja till stekning

 

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken. Hetta upp olja i en kastrull och stek löken i ett par minuter. Låt vitlöken steka med den sista halvminuten. Tillsätt krossade tomater, salt och peppar och låt puttra ca 15 min. Skiva under tiden auberginen på längden samt getosten på bredden i ca halvcentimeter tjocka skivor. Plocka bladen från basilikan och grovhacka dem. Lägg sedan ett lager aubergineskivor i en ugnsfast form följt av ett lager tomatsås och ett lager getost. Upprepa detta två ggr till och grädda i ugnen ca 35-40 min tills gratängen bubblar och osten fått färg. Sprid ut basilikan över och servera gratängen gärna tillsammans med ruccola med ringlad olivolja över.


Rotfruktsbiffar med bönsallad och en klick youghurt

 

De här biffarna får härlig smak från olika rotfrukter och eftersom de steks rårivna känns grönsakerna fräscha och biffarna får lite tuggmotstånd. De blir väldigt goda ihop med en bönsallad med majs och en klick youghurt.

 

 

5 port

Rotfruktsbiffar

300 g morot

300 g kålrot

300 g rotselleri

3 ägg

1 purjolök

1 kruka timjan

1,5 tsk örtsalt

0,75 tsk svartpeppar

Bönsallad

230 g kokta kikärtor (avrunnen vikt)

230 g kokta kidneybönor (avrunnen vikt)

1/2 rödlök

150 g majs

2 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

1 krm örtsalt

1 krm svartpeppar

 

Skala och grovriv rotfrukterna. Finhacka purjolöken. Repa timjanbusken och grovhacka den. Blanda därefter ingredienserna till biffarna. Forma smeten till biffar och stek på låg värme tills de fått fin stekyta på båda sidor. Gör under tiden bönsalladen. Hacka rödlöken och blanda med övriga ingredienser. Servera biffarna med bönsalladen och en klick youghurt!


Pizza med rödbetor och getost

 

Rödbetor är ju så goda så här års. Så varför inte göra en pizza av dem tillsammans med grillad getost på en frasig pizzabotten smaksatt med olivolja, rödlök och rosmarin! Mm-mm! (Receptet för pizzabotten är taget från Rutiga Kokboken av ICA Provkök)

 

 

4-5 port

Pizzabotten

25 g jäst

2 dl 37°C vatten

1 msk olja

5 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

Topping

250 g rödbetor

400 g getost

1 rödlök

1 msk rosmarin

ca 1 dl olivolja

 

Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Rör i resterande ingredienser till pizzadegen och knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 30-40 min. Förbered under tiden toppingen genom att skala och skiva (de råa) rödbetorna samt skiva löken och getosten. Sätt ugnen på 250 grader. När degen jäst klart, knåda den och dela den i fyra delar. Kavla ut delarna tunt till runda kakor. Låt dem jäsa på en plåt ca 10 min. Lägg under tiden på toppingen genom att sprida ut rödbetor, lök och getost. Strö över rosmarin och ringla över olivolja. Grädda pizzorna i ugnen ca 15 min, eller tills de fått fin färg.


Potatis-, ost- och lökpaj med rosmarin

 

Jag gillar verkligen smaken på den här pajen. Den har många goda ingredienser men ingen smak tar över den andra utan pajen får en unik kombination av de milda smakerna från var och en av dessa. Pajdegen är gjord på enbart kesella och mjöl vilket ger ett frasigt skal som inte känns så mäktig som en smördeg, vilket passar bra när man gör en ostpaj tycker jag.

 

 

4 port

Pajdeg

250 g kesella

2,5 dl dinkelmjöl fullkorn

Äggstanning

3 ägg

3 dl mjölk

1 tsk örtsalt

1 krm svartpeppar

1 krm vitpeppar

1 krm riven muskot

Fyllning

400 g potatis (ca 4 st)

150 g cheddarost

150 g fetaost

1 rödlök

2 kvistar rosmarin, repade

 

Sätt ugnen på 200 grader. Knåda ihop kesella och mjöl till en pajdeg. Tryck ut degen i en pajform och nagga den med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Hyvla eller skär under tiden potatisen och löken i tunna skivor. Grovriv cheddarosten och vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. När förgräddningen är klar, fördela potatisskivorna i botten av pajskalet. Sprid cheddarosten och smula getosten över potatisen. Lägg lökringar o rosmarin överst och häll till sist över äggstanningen. Grädda pajen i ugnen i ca 35 min eller tills potatisen mjuknat och pajen fått en fin färg.


RSS 2.0