Valnöts-, persilje- och getostpesto med pasta, potatis och brytbönor
Den här peston är vansinnigt god! Jag skulle kunna äta upp allt med en sked rakt av. Men den passar även väldigt bra ihop med pasta, färskpotatis och lättkokta brytbönor. (Receptet är inspirerat från Hugh Fearnley-Whittingstalls recept ”Pasta with pesto and green beans” från tv-programmet River Cottage.)
6 port
600 g potatis
600 g brytbönor (gärna 300 g var av två olika sorter)
250 g pasta
70 g valnötter
70 g hård getost, t.ex. Chevrette
1 kruka persilja
1,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
Olja till stekning
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skär potatisen i klyftor och koka i ca 7-8 min. Koka brytbönorna i någon minut. (Om du har en bra spis kan du koka allt i samma kastrull genom att först lägga i pastan, sedan potatisen och till sist bönorna.) Hetta upp lite olja i en panna och stek valnötterna tills de börjar få lite färg. Plocka av bladen från persiljan och grovriv osten. Kör valnötter, ost, persilja, olivolja, vitlök och svartpeppar i en matberedare till en grynig massa. Blanda peston med pasta, potatis och bönor. Servera gärna rätten tillsammans med kokta rödbetor.