Rödbets- och getostpaj
Den här pajen har jag ätit 5 dagar i sträck nu och jag är fortfarande sugen på mer! Jag tror inte jag behöver säga något mer. Jag måste erkänna att receptet är mer eller mindre tagit rakt av från ett recept i tidinigen Allers från 2010. Receptet var så bra så i prinicp inget behövdes ändras.
4-5 port
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning
400 g rödbetor
2 vitlöksklyftor, finhackade
150 g getost
250 g keso
3 ägg
1 dl vispgrädde
0,5 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
Rapsolja
Topping
50 g pinjenötter
1 kruka oregano
Sätt ugen på 200 grader. Smält smöret och blanda med mjöl och äggula. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 min. Skala rödbetorna och skär dem i ca 2 cm stora bitar. Blanda rödbetor, vitlök och olja i en ugnssäker form och grilla i ugnen i ca 10 min. Häll över allt i pajskalet. Skiva getosten och bred ut den över rödbetorna. Vispa ägg, grädde, salt och peppar. Blanda ner keso och häll det över pajen. Grädda pajen i ca 35 min eller tills den fått fin färg. Stek under tiden pinjenötterna i lite olja tills de börjar bli gyllenbruna och repa oreganobusken. Strö pinjenötter och oregano över pajen innan servering.
Många recept här som ser riktigt goda ut! Synd bara att de inte är helt fria från djurförtryck. =/
Får väl vara påhittig i köket och försöka göra veganska varianter av det som ser extra gott ut!