Kidneybönor och ris (Rajma Chawal)
Det här är en mycket vanlig indisk rätt som är enormt smakrik! Den är inspirerad från Vikram Vijs recept ifrån kokboken ”Vij’s at home”. Istället för teskedar av kryddor använder han sig av matskedar! Så den har mycket smak av en mängd olika kryddor. Rätten är dessutom lättlagad och billig! Det finns alltså ingen anledning till att inte prova att laga den!
6 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk finriven ingefära
500 g krossade tomater
1 msk malen spiskummin
1 msk koriander
2 tsk chilipeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk örtsalt
700 g kokta kidneybönor (avrunnen vikt)
1 dl naturell youghurt
Olja till stekning (t.ex. rapsolja)
Hacka löken. Hetta upp olja i en gryta och stek löken i ca 1 min. Tillsätt vitlök och ingefära och stek i ytterligare ca en halvminut. Tillsätt krossade tomater och alla kryddor och låt puttra i ca 10 min. Rör ner kidkeybönor och youhurt och låt grytan koka upp igen. Servera rätten med ris (alternativt naan- eller chapatibröd).