Kikärtssoppa

 

En god olivolja är pricken över i:et för denna soppa vars fruktighet blir en perfekt kontrast till de övriga smakerna av söta tomater och syrlig örtighet från rosmarinen.

 

 

5 port

400 g torkade kikärtor (ca 9 dl färdigkokta)

1 kg krossade tomater

130 g mangold

1 purjolök

3 vitlöksklyftor, pressade

6 dl kokspad

1 tsk örtsalt

0,5 tsk svartpeppar

1 krm cayennepeppar

1 msk rosmarin

1 tsk råsocker

1 dl olivolja att ringla över

Olja till stekning

 

Blötlägg och koka kikärtorna enligt anvisningen på förpackningen. Spara 6 dl av kokvattnet och häll bort resten. Mixa 2/3 av kikärtorna med 5 dl av kokvattnet med en matberedare eller mixer. Skiva purjolöken. Stek purjolök och vitlök ca 1 min. Tillsätt de krossade tomaterna. Använd den sista decilitern kokvatten för att skölja ur förpackningarna för de krossade tomaterna och tillsätt det till grytan. Rör ner kryddorna, kikärtsmoset, de hela kikärtorna och mangolden. Låt puttra i ca 5 min. Servera soppan med olivolja ringlad över!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0