Indonesisk sallad
Här kommer min variant av den indonesiska salladen Gado-gado. Egentligen ska den bestå den av en vegetarisk sallad med jordnötssås, men i mitt fall har jag jordnötter hackade som tillbehör istället. Min består av en salig blandning av goda ingredienser, lime- och kokossmakande nudlar med wokade grönsaker, krispig färska grönsaker samt ägg och jordnötter, som ger nya härliga smakupplevelse i varje tugga. Jag gillar dessutom de spännande kontrasterna mellan de mjuka och de krispiga och de varma och de kalla ingredienserna.
6 port
2 gula lökar
1 stor morot (ca 150 g)
1 stor palsternacka (ca 150 g)
200 g glasnudlar
400 g kokosmjölk
2 msk pressad limesaft
0,5 dl ljus soja
2 vitlöksklyftor
1 msk ingefära, riven
2 krm cayennepeppar
150 g bladsallad
1 gurka
130 g groddar, t.ex. alfaalfa
4 ägg
3 dl jordnötter, rostade och saltade
Olja till stekning
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Koka äggen i ca 8 min och skär dem i klyftor. Grovhacka jordnötterna. Skiva löken och skär moroten, palsternackan och gurkan i stavar. Hetta upp olja i en panna och stek lök, palsternacka och morot i ca 4-5 min. Tillsätt nudlar, vitlök och ingefära och stek ytterligare i ett par minuter. Tillsätt kokosmjölk, limesaft, soja och cayennepeppar och rör om i någon minut tills alla ingredienser blivit varma. Servera den varma nudelröran ihop med bladsallad, gurka, groddar och äggklyftor och strö över de hackade jordnötterna.