Pizza med pesto, mozarella och ruccola och vitkålssallad
Detta är inte någon billig eller snabblagad mat och det är troligtvis inte så nyttigt, men det är riktigt gott! Det blir 4 st pizzor eftersom det är lätt att grädda på två plåtar, men jag brukar dela dem till 5 portioner som jag tycker är mer lagom.
5 port
1 sats pizzabotten (se nedan)
1 sats tomatsås (se nedan)
1 sats pesto (se nedan)
700 g mozarella
3 st tomater
70 g ruccola
1 sats vitkålssallad (se nedan)
Sätt ugnen på 250 grader. Skiva tomaterna. Skiva hälften av mozarellan och grovriv andra hälften. Bred ut tomatsåsen på pizzabottnarna. Sprid ut tomat- och mozarellaskivorna och klicka på peston. Toppa med den riva osten och grädda i ca 10-15 min tills osten har fått fin färg. Toppa pizzan med ruccola och servera tillsammans med vitkålssallad.
Pizzabottnar med lite rågmjöl
25 g jäst
2 dl vatten
1 msk olja
4 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
0,5 tsk salt
Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk i ca 30 min. Ta upp och knåda degen. Dela den i 4 bitar. Kavla ut till millimetertunna kakor och lägg upp på två plåtar. Låt jäsa i ytterligare ca 10 min.
Tomatsås
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk örtsalt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk torkad oregano
Olja till stekning
Hacka löken. Hetta upp olja i en kastrull. Stek löken i ca 1 min. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra i ca 10 min utan lock.
Pesto
60 g pinjenötter
60 g parmesan
2 vitlöksklyftor
1 tsk örtsalt
1 dl olivolja
Blad från 2 krukor färsk basilika
Grovriv parmesanen. Kör alla ingredienser i en matberedare till en finkornig massa.
Vitkålssallad
600 g vitkål
0,75 dl olivolja
0,5 dl vitvinsvinäger
1 tsk grovmalen svarpeppar
2 tsk torkad oregano
Skiva vitkålen fint och blanda med övriga ingredienser.
Jag som precis tänkte att jag skulle ta och göra vitkålssallad imorgon men inte har något bra recept! Tänk - nu har jag det =D Mums!
Vad bra att mitt recept kom till användning! Hoppas du gillade den!