Sötsyrlig couscous- och linssoppa
En mustig och kryddig soppa med en välbalanserad syrlighet. Pricken över i:et är youghurten som mildrar kryddorna och cashewnötterna som ger den lite ”crunch”.
5 port
1 purjolök
2 gula lökar
2 morötter
1 zucchini
2,5 dl röda linser
1 dl couscous
1,5 l vatten
1 msk riven färsk ingefära
2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk malen spiskummin
2 tsk koriander
1 tsk örtsalt
0,5 tsk malen svartpeppar
1 msk råsocker
olja till stekning
Tillbehör: youghurt och 2 dl cashewnötter
Hacka de gula lökarna. Skiva purjolöken, morötterna och zucchinin. Skölj linserna. Hetta upp olja i en stor panna. Stek cashewnötterna tills de är gyllenbruna. Lägg dem åt sidan i en skål. Stek all lök i ca 1 min. Tillsätt resterande grönsaker samt ingefäran och vitlöken och stek ytterligare i några min. Tillsätt vattnet, linserna, coucousen, citronsaften och alla kryddor. Låt puttra i ca 10 min. Servera soppan med en klick youghurt och toppa med cashewnötterna.