Tofu ’n chips
Här kommer en vegetarisk variant av fish and chips! De mosade ärterna (”mashed peas”) har uppgraderats till en mynta- och chilismakande sojabönssallad. (Receptet är inspirerat från ”New Vegetarian Kitchen” av Nicola Graimes.)
5 port
En sats örtkryddad klyftpotatis (se recept under ”Currykikärtsbiffar med örtkryddad klyftpotatis och tzatziki” från dec 2011)
En sats friterad tofu (se nedan)
En sats mynta- och chilismakande sojabönssallad (se nedan)
Tillred allt enligt respektive recept och servera tillsammans!
Friterad tofu
400 g tofu
1 dl vetemjöl + extra till panering
1 ägg
100 ml lättöl
5 dl solrosolja
1,5 tsk örtsalt
1 tsk chilipeppar
Skär tofun i lagom stora filéer. Rör mjöl, salt, chilipulver, ägg och öl till en slät smet. Låt smeten stå och svälla i ca 20 min. Hetta upp solrosolja till 180 °C i en panna. Doppa tofun i mjöl och sedan i frityrsmeten. Lägg försiktigt i bitarna i den heta oljan och fritera några min på varje sida tills de får fin gyllenbrun färg.
Mynta- och chilismakande sojabönssallad
300 g frysta sojabönor, tinade
50 g smör
1 msk finriven färsk ingefära
2 msk hackade myntablad
1 röd chili
Smält smöret och finhacka chilin. Blanda alla ingredienser och mosa gärna hälften av bönorna med en gaffel.