Potatisbullar med getost och chili
Det här är en roligare och mer smakrik variant av potatisbullar. De har lite sting från chili och härliga smaker av getost och vitlök. De blir väldigt goda att servera tillsammans med krispig bladsallad med stekta valnötter! (Receptet är inspirerat från ett recept ur tidiningen Buffé från 2011.)
5 port
800 g potatis
2 gröna chilifrukter
2 vitlöksklyftor
150 g getost
30 g persilja
2 ägg
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
140 g mixad bladsallad
2 dl valnötter
Olivolja och crema di balsamico att ringla över salladen
Olja till stekning
Dela potatisen i mindre bitar och koka tills den är mjuk (ca 10-15 min om bitarna bara är några cm stora). Låt gärna skalet sitta kvar på potatisen och mixa den när den är färdigkokt med en stavmixer till en slät massa. Låt svalna i minst 10 min, alternativt använd kall färdigkokt potatis sedan tidigare. Finhacka under tiden chilin och persiljan. Pressa vitlöksklyftorna och smula getosten. Hetta upp olja i en stekpanna och stek valnötterna tills de blir gyllenbruna. Blanda bladsalladen med valnötterna. Rör ner äggen i potatismoset när det svalnat och blanda därefter i chili, vitlök, getost, persilja, salt och peppar. Forma potatissmeten till biffar och stek tills de får en gyllenbrun stekyta på båda sidor. Servera potatisbiffarna med valnötssallad med olivolja och crema di balsamico ringlad över!
Morotssoppa med gröna linser och ingefärs-créme fraiche
Det här är en söt och örtig soppa vars milda smak härligt bryts av mot den syrliga och fräscha ingefärs-créme fraichen. (Receptet är inspirerat av ett recept från Linas matkasse.)
5 port
1 kg morötter
2 gula lökar
2,5 dl torkade gröna linser
2 vitlöksklyftor
10 dl vatten
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 krm cayennepeppar
1 kruka färsk timjan
2 dl céme fraiche
1 msk mald ingefära
Olja till stekning
Skölj linserna. Hacka löken och skiva morötterna i ca cm-tjocka skivor. Mosa vitlöksklyftorna med bredsidan av en kniv. Hetta upp olja i en panna och stek morötter, lök och vitlök i ca 3 min. Tillsätt därefter linserna och häll på vattnet. Krydda med salt, peppar och cayennepeppar. Låt koka i ca 25 min tills morötterna är mjuka. Skala och grovriv under tiden ingefäran och blanda den med créme fraichen, samt repa timjanbusken. När soppan kokat klart, tillsätt timjan och mixa den till en grovkornig massa med en stavmixer. Servera ihop med en stor klick ingefärs-créme fraiche!
Amerikanska pannkakor med sojamjöl
Det här är min stående frukost sedan några månader tillbaks. Varför lyxa till det ibland när man kan göra det varje dag! :) Jag brukar göra en batch varje helg och frysa in, så lägger jag en portion pannkakor och en skål frysta bär varje kväll i kylen och sedan är det bara att värma pannkakorna i mikron på morgonen och äta ihop med bären. Snabbt och lyxigt! Tillsatsen av sojamjöl i smeten gör dem dessutom mer proteinrika och mättande än vanliga pannkakor.
Ca 15 st
2 ägg
2 dl sojamjöl
1,5 dl grovt mjöl, t.ex. rågmjöl, grahamsmjöl eller fullkornsdinkelmjöl
2,5 dl filmjölk
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 msk rapsolja
Rapsolja till stekning
Blanda alla ingredienser i en bunke. Sleva upp ca 0,5 dl smet/pannkaka och stek i en panna med rikligt med olja på båda sidor tills de blir frasiga och goda! Servera ihop med bär!
Bönsoppa med timjan, ost och stekta solrosfrön
Utseendet på den här soppan gör inte dess smak rättvisa! Den milda och örtiga bönsoppan blir väldigt god ihop med den smakrika osten och de knapriga fröna. Detta är en billig festmåltid!
6 port
5 dl torkade små vita bönor
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
2 lagerblad
6 dl kokspad från bönorna
0,5 tsk svartpeppar
2 dl solrosfrön
100 g lagrad ost, t.ex. grevé eller cheddar
Olja till stekning
Blötlägg bönorna enligt anvisningen på förpackningen. Skiva löken och krossa vitlöksklyftorna. Koka bönorna tillsammans enligt anvisningen på bönförpackningen men tillsätt lök, vitlök och lagerblad i kokvattnet. Stek under tiden solrosfröna i lite olja tills de börjar bli gyllenbryna och repa timjanbusken. Häll av kokvattnet när bönorna är klara, men spara 6 dl. Kasta lagerbladen och lägg 2 dl av de kokta bönorna åt sidan. Mixa resterande kokta bönor och lökar med det sparade kokvatten med en mixer till en slät soppa. Rör ner de hela bönorna och timjan och krydda med peppar. Servera i djupa tallrikar. Hyvla över ost och toppa med solrosfrön.
”Delifresh” bönburgare med chiliklyftpotatis
Vegetarisk ”skräpmat" som både är flottig och god, och fräsch på samma gång! De biffar som blir över går bra att frysa in och använda vid ett senare tillfälle.
4 port (men biffar för 6 port)
1 sats bönbiffar (se recept från maj 2011, under ”Bönbiffar med dill- och vitlöksklyftpotatis och smörslungade grönsaker”)
1 sats chiliklyftpotatis (se recept nedan)
1 sats kebabsås (se recept från april 2011, under ”Falafelrullar med kebabsås”)
1 isbergssalladshuvud
1 rödlök
½ gurka
2 tomater
Gör bönbiffarna och kebabsåsen enligt tidigare recept i bloggen och chiliklyftpotatisen enligt recept nedan. Skiva rödlöken, gurkan och tomaterna. Lägg en bönbiff på ett blad isbergssallad. Toppa med rödlök, gurka, tomat och kebabsås. Servera med klyftpotatis.
Chiliklyftpotatis, 4 port
800 g potatis
0,5 dl rapsolja
1,5 tsk örtsalt
2 tsk chilipeppar
1 tsk grovmalen svartpeppar
0,5 tsk vitlökspulver
Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i klyftor. Blanda potatisen med oljan och kryddorna. Tillaga i ugnen i ca 25 min.
Getostsallad med fikon, granatäpple och pinjenötter
Det här är verkligen godis! För att göra salladen matigare går det gärna att lägga till valfri sorts bönor/linser.
4 port
200 g getost
100 g machésallad
100 g ärtskott
1 granatäpple
70 g pinjenötter
4 färska fikon
Olivolja och crema di balsamico att ringla över
Olja till stekning
Stek pinjenötterna i lite olja tills de börjar bli gyllenbruna. Dela getosten i cm-stora bitar. Grovhacka ärtskotten. Pilla ur kärnorna ur granatäpplet. Skär fikonen i klyftor. Blanda alla ingredienser i en skål alternativt lägg upp dem i olika lager på en tallrik. Ringla över en god olivolja och balsamicokräm.
Spaghetti med mozarella, sojabönor och basilika
Det här är godis! Mozarella som börjat smälta, fruktiga smaker från olivolja och tomater, en lätt pepprig ton och en touch av basilika... Mmm.
5 port
400 g spaghetti
300 g mozarella
300 g frysta sojabönor i skidor
250 g cocktailtomater
1 dl god olivolja
Blad från en kruka basilika
2 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk örtsalt
Tillaga sojabönorna enligt anvisningen på förpackningen och sprita dem. Koka spaghettin al dente enligt anvisningen på förpackningen. Dela mozarellan i ca 2 cm stora bitar. Plocka bladen från basilikan. Halvera cocktailtomaterna. Blanda alla ingredienser när pastan är rykande färsk.