Bönsoppa med timjan, ost och stekta solrosfrön
Utseendet på den här soppan gör inte dess smak rättvisa! Den milda och örtiga bönsoppan blir väldigt god ihop med den smakrika osten och de knapriga fröna. Detta är en billig festmåltid!
6 port
5 dl torkade små vita bönor
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
2 lagerblad
6 dl kokspad från bönorna
0,5 tsk svartpeppar
2 dl solrosfrön
100 g lagrad ost, t.ex. grevé eller cheddar
Olja till stekning
Blötlägg bönorna enligt anvisningen på förpackningen. Skiva löken och krossa vitlöksklyftorna. Koka bönorna tillsammans enligt anvisningen på bönförpackningen men tillsätt lök, vitlök och lagerblad i kokvattnet. Stek under tiden solrosfröna i lite olja tills de börjar bli gyllenbryna och repa timjanbusken. Häll av kokvattnet när bönorna är klara, men spara 6 dl. Kasta lagerbladen och lägg 2 dl av de kokta bönorna åt sidan. Mixa resterande kokta bönor och lökar med det sparade kokvatten med en mixer till en slät soppa. Rör ner de hela bönorna och timjan och krydda med peppar. Servera i djupa tallrikar. Hyvla över ost och toppa med solrosfrön.