Chili- och vitlökssmakande linssallad med broccoli och mozzarella
Det här är en väldigt smakfull sallad med balanserade smaker av syrlig kapris, het chili och kryddighet från vitlök, koriander och peppar. Knaprig broccoli och mild mozzarella bidrar även till kalaset för munnen!
4 port
2,5 dl torkade gröna linser
500 g färsk broccoli
200 g mozzarella
70 g kapris
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 kruka koriander
0,5 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
Olja till stekning
Skölj linserna och koka dem i dubbel mängd vatten i ca 35 min. Dela broccolin i mindre buketter. Skiva vitlöksklyftorna och hacka chilin, gärna inklusive kärnhus. Dela eller tärna mozzarellan i mindre bitar. Plocka bort bladen från koriandern. Hetta upp olja i en panna och stek broccolin i 2 min. Lägg i vitlök och chili och stek ytterligare 1 min. Blanda till slut alla ingredienser i en skål.
Vit bönsoppa med medelhavssmaker
En soppa med goda medelhavssmaker! (Receptet är inspirerat från ett recept i tidningen Buffé från 2009)
4-5 port
4 dl torkade stora vita bönor (ger ca 1 liter kokta)
2 rödlökar
2 röda paprikor
3 selleristjälkar
2 vitlöksklyftor, krossade
8 dl bönspad
20 g persilja
20 g dill
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
Olja till stekning
Blötlägg och koka bönorna enligt anvisningen på förpackningen. Spara 8 dl av spadet från bönkoket. Grovhacka lök, paprika och selleri. Hetta upp olja i en gryta och stek grönsakerna inkl vitlöksklyftorna i ett par minuter. Håll på bönspadet och tillsätt hälften av bönorna, salt och peppar. Låt puttra i några min. Tillsätt persilja och dill och kör soppan slät med en stavmixer. Lägg därefter i resten av bönorna. Servera soppan tillsammans med ett gott bröd!
Böngryta med ostgratinerade nachos
Här kommer ett recept på en böngryta som är snarlik den "heta böngrytan" jag nyligen lagt upp här på bloggen, men denna har mildare hetta, lite sötma från majsen och farligt goda ostgratinerade nachos.
7 port
2 dl vardera av tre sorts torkade bönor, t.ex. kidney, svarta och borlotti
350 g majs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor, pressade
2 selleristjälkar
800 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
4 dl bönspad
1 tsk örtsalt
0,75 tsk svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipeppar
2 tsk oregano
200 g nachos
100 g cheddarost
Youghurt eller gräddfil till servering
Olja till stekning
Blötlägg och koka bönorna enligt anvisningarna på förpackningarna. Spara 4 dl av spadet från bönkoket. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och skiva sellerin. Hetta upp olja i en gryta och stek lök och selleri i ca 1 min. Tillsätt vitlök och stek ytterligare i en halvminut. Tillsätt krossade tomater, bönor, bönspad, tomatpuré och alla kryddor och låt grytan puttra i 5-10 min. Sprid under tiden nachosen på en plåt. Grovriv osten och sprid den över nachosen. Gratinera dem i ugnen i ca 5 min. Servera grytan med en klick youghurt eller gräddfil och de ostgratinerade nachosen.
Pastasås med ädelost, champinjoner och tofu
Jag har försökt laga mer mat utan ost i på sistone, eftersom att jag märkt att jag har väldigt många recept med just ost i här på bloggen. Men när det blir såhär gott går det ju bara inte hålla sig borta...
4 port
250 g tofu
250 g färska champinjoner
100 g ädelost, min favorit: Kvibilles Gräddädel
4 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 tsk örtsalt
30 g gräslök
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
25 g smör
Olja till stekning
Skiva champinjonerna i ca halvcentimeter tjocka skivor och tärna tofun. Hetta upp en torr gryta och lägg i svampen. Låt vattnet puttra bort. Tillsätt sedan smör och stek svampen i någa min. Ta upp den ur grytan. Häll i olja och stek tofun i ca 10 min tills den fått en fin stekyta. Låt vitlöken steka med den den sista halvminuten. Tillsätt därefter svampen, creme fraiche, vatten, salt och peppar. Låt såsen puttra några min. Hacka gräslöken och rör till sist i den och osten och låt osten smälta. Servera såsen tillsamman med nykokt pasta!