Vit bönsoppa med medelhavssmaker
En soppa med goda medelhavssmaker! (Receptet är inspirerat från ett recept i tidningen Buffé från 2009)

4-5 port
4 dl torkade stora vita bönor (ger ca 1 liter kokta)
2 rödlökar
2 röda paprikor
3 selleristjälkar
2 vitlöksklyftor, krossade
8 dl bönspad
20 g persilja
20 g dill
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
Olja till stekning
Blötlägg och koka bönorna enligt anvisningen på förpackningen. Spara 8 dl av spadet från bönkoket. Grovhacka lök, paprika och selleri. Hetta upp olja i en gryta och stek grönsakerna inkl vitlöksklyftorna i ett par minuter. Håll på bönspadet och tillsätt hälften av bönorna, salt och peppar. Låt puttra i några min. Tillsätt persilja och dill och kör soppan slät med en stavmixer. Lägg därefter i resten av bönorna. Servera soppan tillsammans med ett gott bröd!