Böngryta med ostgratinerade nachos
Här kommer ett recept på en böngryta som är snarlik den "heta böngrytan" jag nyligen lagt upp här på bloggen, men denna har mildare hetta, lite sötma från majsen och farligt goda ostgratinerade nachos.

7 port
2 dl vardera av tre sorts torkade bönor, t.ex. kidney, svarta och borlotti
350 g majs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor, pressade
2 selleristjälkar
800 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
4 dl bönspad
1 tsk örtsalt
0,75 tsk svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipeppar
2 tsk oregano
200 g nachos
100 g cheddarost
Youghurt eller gräddfil till servering
Olja till stekning
Blötlägg och koka bönorna enligt anvisningarna på förpackningarna. Spara 4 dl av spadet från bönkoket. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och skiva sellerin. Hetta upp olja i en gryta och stek lök och selleri i ca 1 min. Tillsätt vitlök och stek ytterligare i en halvminut. Tillsätt krossade tomater, bönor, bönspad, tomatpuré och alla kryddor och låt grytan puttra i 5-10 min. Sprid under tiden nachosen på en plåt. Grovriv osten och sprid den över nachosen. Gratinera dem i ugnen i ca 5 min. Servera grytan med en klick youghurt eller gräddfil och de ostgratinerade nachosen.