Vegetarisk Hawaiiansk Sloppy Joe’s
Här kommer en vegetarisk Hawaii-variant av Sloppy Joe burgare. En riktigt färsk och god ananas lyfter verkligen smaken på den här rätten! (Receptet är inspirerat från http://www.chooseveg.com/sloppyjoes)
6 port
3 dl torkade gröna linser
1 gul lök
2 paprikor
250 g champinjoner
1 ananas
2 vitlöksklyftor, pressade
500 g passerade tomater
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk chilipeppar
1 krm cayennepeppar
Olja till stekning
Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen (förkorta gärna koktiden med ca 5 min för lite godare al dente linser). Hacka löken och paprikan. Skiva champinjonerna. Skala ananasen och skär den i tärningar. Hetta upp en gryta och stek svampen utan stekfett till vattnet puttrat bort. Tillsätt olja och lök och stek i ca 2 min. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare en halvminut. Rör ner passerade tomater, paprika, ananas, kokta linser och kryddorna. Låt koka upp. Servera grytan i hamburgerbröd eller ät den bara som den är.
Canelloni med ricotta, spenat och svamp
Här kommer min variant av Gordon Ramsays canelloni (modifierad från ett recept i tidningen Buffé från 2010). Jag har nyligen uppmärksammat att de flesta hårdostar i mataffären innehåller löpe gjord av kalvmage, så för att vara helt vegetarisk får man leta lite i osthyllan. Jag har hittat en stureost som är utan löpe och är väldigt god vilken jag har valt att använda i detta recept. Det tar lite tid att laga denna rätt (ca 1,5 h totalt) och det är lite pill att få in fyllningen i pastarullarna, men vilken lyxmåltid det blir! Det är definitivt värt besväret!
6 port
1 pkt torkad canelloni
100 g stureost, grovriven
Ostsås
2 msk rapsolja
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
200 g stureost, grovriven
0,5 tsk örtsalt
1 krm cayennepeppar
Fyllning
400 g färsk spenat
500 g champinjoner
500 g ricotta
0,5 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
2 krm riven muskot
Olja till stekning
Sätt ugnen på 225 grader. Fyllning: Förväll spenaten genom att koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i spenaten i kokande vatten i ca 1 min och häll sedan av vattnet. Klipp spenaten i mindre bitar. Skiva chaminjonerna och stek dem i en stekpanna utan stekfett tills vattnet puttrat bort. Tillsätt olja och stek i ett par min tills svampen fått stekyta. Blanda den stekta svampen med den förvällda och hackade spenaten samt ricotta, salt, peppar och muskot i en skål. Ostsås: Värm rapsoljan i en kastrull och vispa ner mjölet. Vispa långsamt ner mjölken och grädden. Låt koka upp och puttra i ett par min under konstant omrörning. Ta av kastrullen från plattan och rör ner osten, salt och cayennepeppar. Canelloni: Häll hälften av ostsåsen i en ugnssäker form (ca 30x40 cm). Fyll canellonipastarören med svamp-, spenat- och ricottafyllningen och lägg dem i formen. Sprid ut resten av ostsåsen ovanpå canellonipastan samt strö över den rivna osten. Tillaga i ugnen i ca 25 min, eller tills pastan blivit al dente (känn med en kniv). Lyxa gärna till det och servera med ett glas vin!
Salladsinspiration!
Getostsallad med rödbetor och pinjenötter
Getost med pinjenötter och rödbetor är ju en svårslagen kombination!
Tortillabrödsrullar med rårivna rödbetor och hummus
Råarivna rödbetor är väldigt gott och krispigt! Kombinationen med hummus är spännande! Jag åt några liknande rullar på flygplatsen i Paris nyligen och jag tyckte att de var så goda att jag försökte återskapa receptet när jag kom hem. Jag skulle säga att de blev lika goda som jag mindes dem! (På bilden nedan är det pitabröd, jag upptäckte dock senare att det blir godast med tortillabröd, även om vilket sorts tunt bröd som helst funkar bra!)
6 port
300 g råa rödbetor
0,5 dl sesamfrön
1/2 kruka koriander
2 msk olivolja
Dubbel sats hummus, enligt recept under ”Melon- och kronärtskockssallad med hummus” från maj 2012
6 st tortillabröd
Skala rödbetorna och grovriv dem (gärna med en matberedare som ger långa och smala bitar). Plocka bladen från koriandern. Blanda rivna rödbetor, sesamfrön, koriander och olivolja i en skål. Gör hummusen enligt recept tidigare i bloggen. Lägg en sträng med hummus över ett tortillabröd. Fördela rödbetsblandningen ovanpå och rulla ihop. Ät med händerna eller kniv och gaffel på en tallrik!