Canelloni med ricotta, spenat och svamp
Här kommer min variant av Gordon Ramsays canelloni (modifierad från ett recept i tidningen Buffé från 2010). Jag har nyligen uppmärksammat att de flesta hårdostar i mataffären innehåller löpe gjord av kalvmage, så för att vara helt vegetarisk får man leta lite i osthyllan. Jag har hittat en stureost som är utan löpe och är väldigt god vilken jag har valt att använda i detta recept. Det tar lite tid att laga denna rätt (ca 1,5 h totalt) och det är lite pill att få in fyllningen i pastarullarna, men vilken lyxmåltid det blir! Det är definitivt värt besväret!

6 port
1 pkt torkad canelloni
100 g stureost, grovriven
Ostsås
2 msk rapsolja
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
200 g stureost, grovriven
0,5 tsk örtsalt
1 krm cayennepeppar
Fyllning
400 g färsk spenat
500 g champinjoner
500 g ricotta
0,5 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
2 krm riven muskot
Olja till stekning
Sätt ugnen på 225 grader. Fyllning: Förväll spenaten genom att koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i spenaten i kokande vatten i ca 1 min och häll sedan av vattnet. Klipp spenaten i mindre bitar. Skiva chaminjonerna och stek dem i en stekpanna utan stekfett tills vattnet puttrat bort. Tillsätt olja och stek i ett par min tills svampen fått stekyta. Blanda den stekta svampen med den förvällda och hackade spenaten samt ricotta, salt, peppar och muskot i en skål. Ostsås: Värm rapsoljan i en kastrull och vispa ner mjölet. Vispa långsamt ner mjölken och grädden. Låt koka upp och puttra i ett par min under konstant omrörning. Ta av kastrullen från plattan och rör ner osten, salt och cayennepeppar. Canelloni: Häll hälften av ostsåsen i en ugnssäker form (ca 30x40 cm). Fyll canellonipastarören med svamp-, spenat- och ricottafyllningen och lägg dem i formen. Sprid ut resten av ostsåsen ovanpå canellonipastan samt strö över den rivna osten. Tillaga i ugnen i ca 25 min, eller tills pastan blivit al dente (känn med en kniv). Lyxa gärna till det och servera med ett glas vin!