Malaysisk Laksa curry
Det här är en vegetarisk variant av den Malaysiska currygrytan Laksa. Den innehåller många goda grönsaker och såsen blir väldigt mustig med goda smaker av citrongräs, ingefära, chili och lime.
5-6 port
225 g tofu
2 gula lökar
500 g champinjoner
150 g färska haricot verts
125 g färsk minimajs
200 g äggnudlar
800 g kokosmjölk
2 msk finhackad ingefära
1 stjälk citrongräs
2 vitlöksklyftor, pressade
2 röda chili
2 tsk torkade krossade limeblad
1 msk curry
1 msk gurkmeja
2 msk soja
2 msk limesaft
25 g smör
Olja till stekning
Hacka löken och chilin, tärna tofun, skiva champinjonerna och citrongräset och dela haricot verts och minimajs i mindre bitar. Hetta upp en gryta utan stekfett. Lägg i champinjonerna i grytan och stek tills vattnet från svampen puttrat bort. Tillsätt smöret och stek svampen ytterligare ett par minuter. Ta upp champinjonerna ur grytan. Häll i olja i grytan och stek tofun gyllenbrun i ca 10 min. Ta upp tofun ur grytan. Lägg i löken och stek i ca 1 min. Tillsätt haricot verts, minimajs, chili, vitlök och citrongräs och stek ytterligare ett par minuter. Lägg i champinjonerna och tofun och häll på kokosmjölken. Bryt nudlarna i mindre bitar och rör ner i grytan. Tillsätt curry, gurkmeja, limeblad, soja och limesaft och låt puttra i några minuter tills nudlarna mjuknat. Servera!
Spaghetti med röd solrosfröpesto, oliver och svarta bönor
Pesto i alla dess former är ju så gott! Här kommer röd variant med solrosfrön vilken är väldigt god. Oliverna tillför även en god smak och bönerna gör rätten lite matigare.
6 port
400 g spaghetti
460 g kokta svarta bönor (avrunnen vikt)
130 g blandade oliver
150 g soltorkade tomater
2 dl solrosfrön
2 krukor basilika
2 dl olja (använd gärna oljan som de soltorkade tomaterna ligger i och komplettera med olivolja så det blir 2 dl)
75 g parmesan
2 vitlöksklyftor
Olja till stekning
Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen. Halvera oliverna. Stek solrosfrönen i lite olja tills de börjar bli gyllenbruna. Grovriv parmesanen. Klipp av basilikastjälkarna och kör dem i en mixer tillsammans med soltorkade tomater, solrosfrön, parmesan, vitlök och olja. Blanda spaghettin med den röda peston samt oliver och bönor.