Medelhavsinspirerad risotto
Risotto är ju så gott! Blandar man i grillade och marinerade grönsaker blir det ännu godare.
4 port
4 dl avorioris
2 paprikor
1 zucchini
290 g marinerade kronärtskockor (avrunnen vikt)
1 gul lök
2 dl vitt vin
Ca 8 dl vatten
75 g parmesan, grovriven
2 tsk örtsalt
1 tsk grovmalen svartpeppar
Olja till stekning och grillning
Sätt ugnen på 225 grader. Dela paprikan och zucchinin i mindre bitar. Ringla lite olja över och grilla i ugnen i ca 15-20 min eller tills de fått lite färg. Finhacka löken. Hetta upp olja i en stor kastrull och stek löken i ett par minuter. Tillsätt sedan riset och vinet. Koka upp och låt vinet koka in (det går även bra att ersätta vinet med bara vatten). Tillsätt därefter lite vatten i tagen så att riset precis täcks av vatten och låt koka enligt koktiden på risförpackningen. Rör om då och då. Se till att inte tillsätta mer vatten än att det precis hinner koka in i riset när koktiden är slut. Ta av kastrullen från plattan och rör ner parmesan tills den har smält. Rör sedan ner salt, peppar, de grillade grönsakerna och kronärtskockorna. Servera gärna risotton tillsammans med en bönsallad!