Sallad med ugnsgrillade jordärtskockor och svamp
Ugnsgrillade grönsaker med timjan och vitlök ihop med en god ost, krispig ruccola och knapriga pumpafrön. Det är magiskt! (Receptet är inspirerat från ett recept i tidningen Buffé från 2013.)
4 port
500 g jordärtskockor
250 g champinjoner
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor, pressade
1 kruka timjan
200 g lagrad ost, t.ex. prästost
75 g ruccola
1 dl rostade pumpafrön
1 tsk örtsalt
0,75 tsk svartpeppar
Olivolja till ugnsgrillning
Balsamvinäger till servering
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar (det går bra att behålla skalet). Skiva svampen, klyfta rödlöken och repa timjanbusken. Blanda champinjoner, rödlök, jordärtskockor, vitlök, salt, peppar och olivolja i en ugnssäker form. Grilla i ugnen ca 30 min. Skär osten i cm-stora kuber. Blanda ost och ruccola med de grillade grönsakerna. Strö pumpafrön och ringla balsamvinäger över vid servering!
Kikärtsgryta med kokosmjölk, potatis och blomkål
Det här är en väldigt god och krämig gryta med indiska smaker. Kryddigheten mildras och går väldigt bra ihop sig med en syrlig klick youghurt.
4-5 port
1 gul lök
500 g potatis
1 litet blomkålshuvud
460 g kokta kikärter (avrunnen vikt)
2 vitlöksklyftor, pressade
8 dl kokosmjölk
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
2 tsk koriander
2 tsk gurkmeja
1,5 tsk chilipulver
Olja till stekning
Youghurt till servering
Hacka löken och tärna potatisen i cm-stora kuber. Dela blomkålen i mindre buketter. Hetta upp olja i en gryta och stek lök, potatis och blomkål i ett par min. Låt vitlöken steka med sista halvminuten. Häll på kokosmjölk och tillsätt alla kryddor. Låt koka ca 15 min eller tills potatisen blivit mjuk. Rör ner kikärterna och servera med en klick youghurt.
Pasta med grädde, mozzarella, tomater och spenat
Det skulle kunna anses vara fusk att laga mat med grädde och ost... det går liksom inte att misslyckas, det blir alltid gott!
4 port
400 g fusilli (eller annan pasta)
400 g mozzarella
3 dl grädde
2 vitlöksklyftor, pressade
250 g cocktailtomater
65 g färsk spenat
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
1 krm vitpeppar
Olja till stekning
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Halvera under tiden tomaterna och tärna mozarellan i cm-stora bitar. Hetta upp olja i en gryta och stek tomater och vitlök i ett par min, tills de börjar bli mosiga. Tillsätt grädde, salt och peppar och låt puttra ca 5-10 min. Rör ner den kokta pastan, mozzarella och spenat och servera!