Pak choi wok med cashewnötter
Här kommer en variant till av wok med nötter och kål. Även denna rätt är väldigt lättlagad, och trots de relativt korta ingredienslistan och enkla kryddningen blir den förvånandsvärt smakrik och god!
3-4 port
2 rödlökar
200 g savojkål (andra kålsorter går bra med, typ vitkål eller rödkål)
2 st pak choi huvuden
260 g naturella cashewnötter
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk citronjuice
1 tsk örtsalt
Olja till stekning
Skiva rödlökarna och strimla kålen och pak choien. Hetta upp olja i en wokpanna. Stek cashewnötterna tills de börjar bli gyllenbruna. Ta upp dem ur pannan. Stek löken i ca 1 min. Tillsätt kål, pak choi och vitlök och woka i ca 2 min. Dra pannan från plattan och tillsätt nötterna, citronjuice och salt. Servera!
Kål- och pekannötswok med tofu och vallmo
Här är ytterligare en rätt med en väldigt god kombination av smaker och konsistenser, nötighet från nötterna, krispighet från vitkålen, syrlighet från citronsaften och en fin balans av kryddsättning med senap, soja, vallmo och peppar.
4-5 port
900 g vitkål
270 g tofu
140 g pekannötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk citronsaft
2 tsk dijonsenap
1 msk soja
2 tsk vallmofrön
0,5 tsk svartpeppar
Olja till stekning
Strimla vitkålen, skiva löken och tärna tofun. Hetta upp olja i en wokpanna och stek tofun tills den fått en fin stekyta, ca 10 min. Ta upp tofun ur pannan. Lägg i nötterna och stek i tills de börjar bli mörkbruna, ca 5 min. Ta upp nötterna ur pannan. Lägg i löken och stek i ett par minuter. Tillsätt vitlöken och låt den steka med i ca en halvminut. Lägg i vitkålen i pannan och stek i ytterligare ett par minuter. Dra pannan från plattan och rör ner tofun nötterna, citronsaft, senap, soja, vallmofrön och svartpeppar. Servera!
Röd currysoppa med svarta bönor och paprika
När jag åt på Naked Juice bar nyligen åt jag en riktigt god soppa med svarta bönor, paprika, kokosmjölk och röd curry. Här har jag försökt att återskapa receptet för den soppan. Den ser inte mycket ut för världen men den har en riktigt god smak! Dessutom är den väldigt lättlagad.
5 port
690 g kokta svarta bönor (avrunnen vikt)
2 röda paprikor
1 gul lök
8 dl kokosmjölk
1,5 msk röd currypasta
Olja till stekning
Grovhacka lök och paprika. Hetta upp olja i en gryta. Stek löken i ca 2 min. Tillsätt paprika och stek ytterligare ca 1 min. Rör ner kokosmjölken och den röda currypastan. Mixa soppan slät med en stavmixer. Servera med ett gott bröd!