Spenatplättar med chili- och limesmör
Det här är verkligen en upplevelse av nya smakkombinationer! Jag får erkänna att jag aldrig själv skulle ha kommit på att kombinera grönsaksplättar med smaksatt smör, men det var verkligen ett hit! Receptet är hämtat (med några modifikationer) från tidnigen Buffé från i år. Plättarna är goda i sig, men limesmöret lyfter verkligen smaken, ger hetta, syrlig limesmak och god vitlökssmak. Supergott!

4 port
Plättar
250 g färsk spenat
1 gul lök
2 gröna chili
2 ägg
50 g smör
1,75 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
1 msk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk malen spiskummin
Olja till stekning (t.ex. rapsolja)
Chili- och limesmör
100 g smör
Finrivet skal av 1 lime
1 vitlöksklyfta, pressad
1 krm chiliflakes
1 krm örtsalt
Blanda ingredienserna till limesmöret och ställ in det i kylen. Förväll spenaten genom att lägga den i kokande vatten ca 1 min och sedan hälla bort vattnet. Klipp spenaten i småbitar. Hacka lök och chili. Smält smöret i en kastrull. Separera gulan från vitan för det ena ägget. Vispa ihop 1 ägg, 1 äggula mjöl, mjölk, smält smör, bakpulver, salt och spiskummin i en bunke. Rör ner lök, chili och spenat. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner det i smeten. Stek plättar med ca 2 msk smet per plätt tills de får fin stekyta på båda sidor. Servera plättarna med en klick limesmör.