Rödbets- och linssoppa med mandel- och ärtchutney
Det här är en rätt med spännande smakkombinationer. Soppan blir väldigt mustig och god och får en spännande kontrast emot den syrligt ingefärssmakande ärt- och mandelchutneyn. (Receptet är inspirerat från en recept i tidiningen Buffé från 2013)

5-6 port
Rödbets- och linssoppa
1 gul lök
1 kg rödbetor
3 st morötter
3 dl röda linser
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
1 l vatten
Olja till stekning
Havssalt till servering
Mandel- och ärtchutney
200 g sötmandel
300 g frysta gröna ärter
Ca 5 cm lång bit färsk ingefära
2 msk färskpressad citronjuice
1 dl vatten
Hacka löken. Skala rödbetor. Skär rödbetor och morötter i cm-stora kuber. Hetta upp olja i en gryta. Stek mandlarna tills de börjar bli mörkbruna. Lägg dem åt sidan och låt svalna. Stek lök, vitlök, rödbetor och morötter i ett par minuter. Tillsätt vatten, linser, salt och peppar och låt koka i ca 30 min eller tills rödbetorna och morötterna blivit mjuka. Kör under tiden ingredienserna till mandel- och ärtchutneyn i en matberedare till en finkornig massa. Servera soppan med en stor klick chutney! En nypa havssalt blir även väldigt gott att sprida över, vilket passar väldigt bra ihop med den sötsyrliga rätten.
Hej Linda!
Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.
Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.
För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen
Med vänlig hälsning,
Emilie
Hittarecept.se